Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

OSN chcela zhadzovať pomoc do sýrskeho mesta, pokus zlyhal

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Niektoré z paliet vybavených padákmi nedopadli na určené miesta, zatiaľ čo na iných sa padáky vôbec neotvorili.

Ženeva 25. februára (TASR) - Prvý pokus OSN dopraviť humanitárnu pomoc do sýrskeho mesta Dajr az-Zaur, obliehaného Islamským štátom (IS), prostredníctvom zhadzovania z lietadla sa skončil neúspechom. Celá zásielka potravín s hmotnosťou 21 ton bola zničená, uviedla hovorkyňa Svetového potravinového programu (WFP), ktorej vyjadrenie priniesla dnes agentúra DPA.

Hovorkyňa WFP potvrdila správy sýrskej opozície o zlyhaní stredajšej humanitárnej operácie, pričom priznala, že niektoré z paliet vybavených padákmi nedopadli na určené miesta, zatiaľ čo na iných sa padáky vôbec neotvorili.

Začiatok zhadzovania pomoci pre obyvateľov Dajr az-Zauru oznámil v stredu námestník generálneho tajomníka OSN pre humanitárne záležitosti Stephen O'Brien. Podľa prvotných informácií získaných od pracovníkov Sýrskeho arabského Červeného polmesiaca sa operácia uskutočnená v skorých ranných hodinách zdala byť úspešnou.

Zabezpečenie prísunu humanitárnej pomoci do mesta Dajr az-Zaur, ktoré je v obkľúčení extrémistov z IS, má rozhodujúci význam, keďže tam žije takmer polovica z približne 480.000 ľudí uväznených v obliehaných oblastiach Sýrie, vysvetlil vedúci humanitárnych operácií v Sýrii Jan Egeland.