Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

OSN potrebuje na pomoc Ukrajine 2,25 miliardy dolárov

Dobrovoľníčka Iryna, ktorá hladká psa a zbiera peniaze na podporu útulku pre opustené psy, sedí vedľa plagátu s nápisom Hrdinovia neumierajú v Kyjeve počas 61. dňa ruskej invázie na Ukrajinu v pondelok 25. apríla 2022. Iryna pomáha ako dobrovoľníčka útulku, ktorý sa stará o desiatky opustených psov. Foto: TASR/AP

Nová výzva bola zverejnená v utorok, teda v deň, keď sa má generálny tajomník OSN A. Guterres stretnúť v Moskve s ruským ministrom zahraničných vecí S. Lavrovom a so šéfom Kremľa V. Putinom.

Ženeva 26. apríla (TASR) - Organizácia Spojených národov žiada medzinárodných darcov vyše 2,25 miliardy dolárov, ktoré potrebuje na pomoc obyvateľom vojnou postihnutej Ukrajiny. Suma, ktorú na tento účel svetová organizácia potrebuje, sa tak viac než zdvojnásobila, čo OSN zdôvodnila zhoršujúcou sa situáciou na Ukrajine, ktorá sa už vyše dva mesiace bráni ruskej vojenskej agresii. TASR informáciu v utorok prevzala z agentúry AFP.

"V súčasnosti žiadame pre potreby (obyvateľov) Ukrajiny už viac než 2,25 miliardy dolárov," uvádza sa vo vyhlásení Úradu OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA).

Úrad pôvodne, krátko začiatku ruskej invázie na Ukrajinu, žiadal medzinárodných darcov o 1,1 miliardy dolárov. Táto výzva bola zverejnená 1. marca.

Nová aktualizovaná výzva bola zverejnená v utorok, teda v deň, keď sa má generálny tajomník OSN António Guterres stretnúť v Moskve s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom a so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom.

Vo štvrtok potom absolvuje v Kyjeve rokovania s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a so šéfom diplomacie Dmytrom Kulebom.

OSN podľa agentúry AFP doposiaľ zohráva v snahách o ukončenie konfliktu na Ukrajine prevažne len marginálnu úlohu, k čomu prispieva aj politické rozdelenie Bezpečnostnej rady OSN, kde disponujú právom veta Rusko i jeho spojenec Peking.

Generálny tajomník OSN neúspešne žiadal o uzavretie štvordňového prímeria počas minulotýždňových pravoslávnych veľkonočných sviatkov. Ukrajina vyjadrila ochotu boje prerušiť, avšak Rusko s Guterresovým návrhom nesúhlasilo.