Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Zahraničie

OSN: Použitie chemických zbraní v Sýrii by bolo ohavným zločinom

Sýrska vláda a povstalci sa v utorok navzájom obvinili z podniknutia útoku pri severosýrskom meste Chán al-Asal neďaleko Aleppa.

New York 20. marca (TASR) - Generálny tajomník OSN Pan Ki-Mun a riaditeľ nezávislej Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW) zo sídlom v Hágu Ahmet Üzümcü sa v utorok vyslovili, že sú znepokojení údajným použitím chemických zbraní pri útoku neďaleko sýrskeho mesta Aleppo. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Generálny tajomník je presvedčený, že použitie chemických zbraní ktoroukoľvek zo strán a za akýchkoľvek okolností by predstavovalo ohavný zločin," uviedla kancelária generálneho tajomníka vo vyhlásení po Panovom telefonickom rozhovore s riaditeľom OPCW, ktorá dohliada na dodržiavanie Dohovoru o zákaze vývoja, výroby, hromadenia a použitia chemických zbraní a o ich zničení.

Sýrska vláda a povstalci sa v utorok navzájom obvinili z podniknutia útoku pri severosýrskom meste Chán al-Asal neďaleko Aleppa, pri ktorom mali byť údajne použité i chemické zbrane. Ak sa tieto správy potvrdia, bol by to prvý takýto útok od vypuknutia občianskej vojny v Sýrii pred dvoma rokmi.

Üzümcü však predtým vyhlásil, že nemá žiadne nezávislé informácie o použití chemických zbraní v Sýrii, ako to tvrdí sýrska vláda a povstalci.