Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

OSN: Pri násilnostiach v Iraku zahynulo vo februári najmenej 1100 ľudí

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Misia OSN v Iraku dnes oznámila, že násilie v krajine si vo februári vyžiadalo životy najmenej 1100 Iračanov vrátane viac než 600 civilistov. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Bagdad 1. marca (TASR) - Misia OSN v Iraku dnes oznámila, že násilie v krajine si vo februári vyžiadalo životy najmenej 1100 Iračanov vrátane viac než 600 civilistov. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Pomocná misia OSN v Iraku (UNAMI) vo vyhlásení uviedla, že medzi 1103 ľuďmi zabitými počas minulého mesiaca bolo 611 civilistov, zvyšné obete patrili k bezpečnostným silám. Zranenia podľa nej utrpelo najmenej 2280 ľudí vrátane 1353 civilistov. Najviac obetí evidujú v Bagdade, kde bolo vo februári zabitých 329 a zranených 875 civilistov.

V bilancii OSN za január sa uvádzalo najmenej 1375 zabitých pri násilnostiach v Iraku. Údaje svetovej organizácie nezahŕňajú tretinu krajiny ovládanú extrémistickou skupinou Islamský štát (IS).

Odchádzajúci vyslanec OSN v Iraku Nikolaj Mladenov pripísal vysoký počet obetí extrémistom, vládnym silám i provládnym šiitským milíciám.

"Každodenné teroristické útoky, ktoré pácha IS, sú naďalej úmyselne zameriavané proti všetkým Iračanom. Objavili sa aj znepokojujúce správy o odvetnom zabíjaní zo strany ozbrojených skupín v oblastiach nedávno oslobodených od IS,"
uviedol Mladenov. Vyzval tiež na zmierenie medzi irackými lídrami s tým, že "výlučne vojenské riešenie problému IS je nemožné".

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun vymenoval tento týždeň (24. februára) za nástupcu Mladenova na poste svojho osobitného predstaviteľa v Iraku a vedúceho UNAMI slovenského diplomata Jána Kubiša.