Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

OSN privítala plán EÚ na rozdelenie migrantov, chce ďalšie opatrenia

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Úrad OSN tiež ocenil ponuku Spojených štátov, ktoré vyjadrili ochotu prijať počas budúceho roka 10.000 sýrskych utečencov.

Ženeva 11. septembra (TASR) - Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) privítal dnes plán predsedu Európskej komisie (EK) Jeana-Clauda Junckera, ktorý počíta s prerozdelením celkovo 160.000 utečencov medzi členské krajiny EÚ.

Súčasne vyzval na urgentné zriadenie veľkých registračných centier v Grécku, Taliansku a Maďarsku, ktoré ako "vstupné brány" do EÚ čelia najväčšiemu náporu migrantov.

Junckerov plán je podľa UNHCR krok správnym smerom. "Naše predbežné odhady naznačujú, že potreby budú zrejme ešte väčšie. Pozornosť však teraz treba zamerať na to, aby sa na tejto iniciatíve podieľali všetky členské štáty (EÚ) a aby bola rýchlo uvedená do praxe," uviedol vo vyhlásení vysoký komisár OSN pre utečencov António Guterres.

Komisár zdôraznil, že európske štáty musia pri ochrane svojich hraníc dodržiavať vlastné zákony i medzinárodné normy - vrátane práva ľudí utekajúcich pred vojnami a prenasledovaním žiadať o azyl.

Hovorca UNHCR uviedol, že úrad "pozorne sleduje" postup maďarskej armády a polície voči utečencom. UNHCR podľa hovorcu posiela Maďarsku 300 obytných kontajnerov, ktoré majú slúžiť ako dočasné prístrešie pre migrantov.

Úrad OSN tiež ocenil ponuku Spojených štátov, ktoré vyjadrili ochotu prijať počas budúceho roka 10.000 sýrskych utečencov. Hovorca UNHCR však zdôraznil, že Washington by mohol v tomto smere urobiť oveľa viac.