Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Merkelová označila Islamský štát za hlavnú hrozbu pre Európu

Nemecká kancelárka Angela Merkelová počúva rozpravu v nemeckom parlamente 1. septembra 2014. FOTO TASR/AP

Nemecko sa pridalo k európskym krajinám, ktoré sa zaviazali dodať zbrane Kurdom bojujúcim proti IS.

Berlín 1. septembra (TASR) - Nemecká kancelárka Angela Merkelová dnes obhajovala rozhodnutie svojej vlády poslať zbrane irackým Kurdom, ktorí bojujú proti militantom z Islamského štátu (IS). Túto skupinu označila za hlavnú bezpečnostnú hrozbu pre Nemecko a Európu.

"Ďalekosiahla destabilizácia celého regiónu zasahuje Nemecko a Európu," vyhlásila Merkelová v parlamente deň po tom, čo Berlín zverejnil zoznam zbraní, ktoré pošle Kurdom.

"Keď teroristi obsadia veľké územie, aby spolu s ďalšími fanatikmi mali základňu pre svoje teroristické činy, potom stúpa nebezpečenstvo aj pre nás, potom sú napadnuté naše bezpečnostné záujmy," citovala kancelárku agentúra Reuters.

Nemecko pošle kurdským bojovníkom okrem iného moderné pušky, protitankové zbrane či obrnené vozidlá. Ministerka obrany Ursula von der Leyenová povedala, že zbrane budú dodané v troch zásielkach. Prvú odošlú na budúci mesiac. Malo by v nej byť dosť vojenského vybavenia pre brigádu 4000 bojovníkov kurdskej milície Pešmerga.

Nemecko sa tak pridalo k európskym krajinám, ktoré sa zaviazali dodať zbrane Kurdom bojujúcim proti IS, ktorý v posledných mesiacoch ovládol rozsiahle územia na severe Iraku. Celkovo budú zásielky obsahovať 8000 útočných pušiek G36 a rovnaké množstvo pušiek G3 spolu so strelivom, 200 protitankových striel Panzerfaust 3 a 30 protitankových systémov MILAN, ako aj päť obrnených pechotných automobilov Dingo.

Rada OSN vyšle do Iraku misiu na vyšetrenie islamistických zločinov

Rada OSN pre ľudské práva dnes na mimoriadnom zasadnutí v Ženeve odsúdila násilnosti, ktorých sa v Iraku dopúšťa džihádistická organizácia Islamský štát (IS). Súčasne rozhodla o tom, že do Iraku vyšle vyšetrovaciu misiu, ktorá by mala zhromaždiť dôkazy o predpokladaných zločinoch, oznámila agentúra DPA.

Štyridsaťsedemčlenný orgán prijal rezolúciu, ktorá ostro odsudzuje systematické porušovanie ľudských práv a pravidiel vedenia vojny zo strany Islamského štátu a s ním spriaznených teroristických skupín. Existuje pritom podozrenie, že sa extrémisti v Iraku dopúšťajú "vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti", uvádza sa vo vyhlásení.

Ilustračné foto
FOTO TASR/AP
Rada OSN vyzvala na trestné stíhanie všetkých osôb zodpovedných za vraždenie, zotročovanie, znásilňovanie a únosy, ktorých sa islamisti dopúšťajú na príslušníkoch irackých menšín. Odsúdila tiež masové popravy zajatých irackých vojakov a členov duchovenstva. Apelovala tiež na irackú vládu, aby boji proti extrémistom nezabúdala na potrebu dodržiavania ľudských práv.

Vysoká komisárska OSN pre ľudské práva Flavia Pansieriová v prejave k účastníkom ženevského zasadnutia, že v Iraku dochádza k systematickým a zámerným útokom na civilné obyvateľstvo. Podľa nej sa vojnových zločinov mohla dopustiť aj iracká armáda, napríklad pri ostreľovaní oblastí obývaných civilistami.

Predstaviteľ OSN v Iraku Nickolay Mladenov dnes informoval, že boje v Iraku si v auguste vyžiadali najmenej 1420 obetí na životoch. Ďalších asi 1370 Iračanov bolo zranených a približne 600.000 ich bolo nútených opustiť svoje domovy.