Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Vo veku 64 rokov zomrel ruský veľvyslanec pri OSN Vitalij Čurkin

Veľvyslanec Ruska pri OSN Vitalij Čurkin Foto: TASR/AP

Čurkin, ktorý na danom diplomatickom poste strávil viac ako jedno desaťročie, skonal v práci deň pred svojimi 65. narodeninami.

Moskva 20. februára (TASR) -Moskva 20. februára (TASR) - Vo veku 64 rokov dnes v New Yorku náhle zomrel dlhoročný veľvyslanec Ruska pri OSN Vitalij Čurkin. Oznámili to štátne médiá s odvolaním sa na ruské ministerstvo zahraničných vecí.

Čurkin, ktorý na danom diplomatickom poste strávil viac ako jedno desaťročie, skonal v práci deň pred svojimi 65. narodeninami. "Vyjadrujeme úprimnú sústrasť rodine a priateľom Vitalija Čurkina," uviedol daný rezort.

Jeho námestník Vladimir Safronkov spresnil, že Čurkinovi prišlo zle v newyorskej kancelárii delegácie Ruska pri OSN a previezli ho do nemocnice, kde zomrel. Príčina jeho smrti nebola bezprostredne známa.

Čurkin bol známy prenikavým dôvtipom a schopnosťou pohotovo reagovať najmä v dialógoch s americkými i západnými náprotivkami. Predtým bol ambasádorom v Belgicku a Kanade, ako aj veľvyslancom s osobitným určením.

Organizácia Spojených národov je Čurkinovým úmrtím "šokovaná" a vyjadrila Moskve ľútosť, uviedol generálny tajomník OSN António Guterres. V rovnakom duchu sa vyjadril aj zástupca hovorcu OSN Farhan Haq.

Bývalá americká veľvyslankyňa pri OSN Samantha Powerová na sociálnej sieti Twitter uviedla, že je Čurkinovým úmrtím "zdrvená" a svojho bývalého kolegu označila za "majstra diplomacie", ktorý bol "veľmi starostlivým človekom" snažiacim sa o premostenie rozdielov medzi Ruskom a Spojenými štátmi.

Sústrasť pozostalým zosnulého diplomata vyjadril aj ruský prezident Vladimir Putin. "Prezident vyjadril sústrasť jeho rodine, ako aj ruskému ministerstvu zahraničných vecí. Hlava štátu si vysoko cenila Čurkinovu profesionalitu a diplomatické nadanie," vyhlásil pre ruskú štátnu tlačovú agentúru TASS kremeľský hovorca Dmitrij Peskov.

Čurkin, ktorý bol stálym zástupcom Ruska pri OSN od roku 2006, mal povesť horlivého obhajcu ruskej zahraničnej politiky vrátane angažovania sa Moskvy v sýrskom konflikte na podporu spojeneckého prezidenta Bašára Asada.

Vitalij Čurkin sa narodil 21. februára 1952 v Moskve. Ako mladý si zahral v niekoľkých sovietskych filmoch. Neskôr umeleckú kariéru ukončil a sústredil sa na štúdium angličtiny, ktorú vyštudoval na Moskovskom štátnom inštitúte medzinárodných vzťahov a okrem toho získal na Diplomatickej akadémii aj doktorát z histórie.

V roku 1974 nastúpil na ministerstvo zahraničných vecí vtedajšieho Sovietskeho zväzu. Neskôr bol hovorcom ruského rezortu diplomacie a v rokoch 1992-1994 námestníkom ministra zahraničných vecí Ruskej federácie.