Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

OSN sa snaží presídliť 1300 utečencov uviaznutých v Líbyi

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Tisíce migrantov a utečencov v Líbyi sa stávajú obeťami obchodníkov s ľuďmi, pašerákov a ďalších zločincov.

Ženeva 11. decembra (TASR) - Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) vyzval v pondelok potenciálne hostiteľské krajiny, aby prevzali 1300 bezbranných utečencov, nachádzajúcich sa v súčasnosti v Líbyi - ide o súčasť medzinárodného úsilia vyriešiť migračnú krízu v chaotickom severoafrickom štáte.

Utečencov berú aj do bezpečia v susednom Nigeri, odkiaľ ich sťahujú a natrvalo usídlia v iných krajinách.

Nachádzajú sa medzi nimi deti bez sprievodu dospelého, slobodné matky, ľudia s vážnymi chorobami a obete mučenia, spresnila tlačová agentúra DPA.

"Je to zúfalá výzva na súdržnosť a ľudskosť," uviedol Volker Türk, šéf UNHCR pre ochranu utečencov. "Musíme čo najskôr vziať mimoriadne bezbranných utečencov preč z Líbye," dodal.

Tisíce migrantov a utečencov v Líbyi sa stávajú obeťami obchodníkov s ľuďmi, pašerákov a ďalších zločincov, ktorí ich v neoficiálnych väzeniach vystavujú vydieraniu, nútenej práci a zlému zaobchádzaniu.

Migranti v oficiálnych zadržiavacích centrách takisto trpia neľudským zaobchádzaním, vyplýva zo správ OSN.

Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM), ďalšia agentúra OSN, oznámila začiatkom decembra plány, podľa ktorých do konca tohto roka letecky prepraví 15.000 migrantov zadržiavaných v Líbyi naspäť do ich rodných krajín.

OSN zintenzívňuje svoju prácu na pomoc migrantom po tom, čo sa Európska únia (EÚ) a Africká únia (AÚ) koncom novembra dohodli na evakuačnom pláne pre Líbyu, pričom líbyjský premiér Fájiz Sarrádž prisľúbil agentúram OSN prístup do spomínaných zadržiavacích táborov.

Podľa odhadov IOM sa v Líbyi nachádza najmenej 700.000 migrantov. Líbya je totiž hlavným miestom v Afrike, odkiaľ ľudia migrujú do Európy za lepším životom.