Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

OSN: Sobotňajšia poprava 36 mužov v Iraku nebola zákonná

Foto: TASR/AP

Popravených mužov zatkli v roku 2015, keď iracká armáda znovudobyla Tikrít z rúk Islamského štátu.


Ženeva/Bagdad 23. augusta (TASR) - Poprava 36 mužov, na ktorých za účasť na masakre asi 1700 irackých kadetov z júna 2014 v sobotu vykonali absolútne tresty obesením v centrálnej väznici v juhoirackom meste Násiríja, nebola podľa Organizácie Spojených národov (OSN) zákonná.

Odsúdeniu týchto ľudí na absolútny trest predchádzali udania tajných alebo násilím vynútené priznania, vyhlásila dnes na tlačovej konferencii v Ženeve hovorkyňa Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) Cecile Pouillyová. Podľa jej slov sa ani stanovený obhajca obžalovaných nezúčastnil na súdnom pojednávaní s výnimkou niekoľkominútovej záverečnej reči bezprostredne pred vynesením absolútnych trestov.

Informáciu priniesli tlačové agentúry Reuters a MTI.

OSN požiadala podľa hovorkyniných slov iracké úrady, aby v celom procese dodržali medzinárodné štandardy namiesto pomsty. Žiaľ, nestalo sa tak, dodala Pouillyová.

Medzinárodná organizácia pre ochranu ľudských práv Amnesty International s odvolaním sa na jedného zo svojich spolupracovníkov uviedla, že jeden z obžalovaných sa mu zveril, že obvinení čelili bitke až dovtedy, kým sa nepriznali k účasti na zločinoch. Ich sťažnosti nezohľadnili a nepreskúmali.

Štátom stanovení obhajcovia podľa dnešného vyjadrenia inej podobne orientovanej medzinárodnej organizácie Human Rights Watch vôbec so svojimi mandantmi nekomunikovali, advokáti, ktorých angažovali príbuzní, sa s nimi zasa vôbec nemohli stretnúť.

Bojovníci Islamského štátu v júni 2014 vo výcvikovom tábore v bývalej základni Camp Speicher odzbrojili, zajali, uniesli a v paláci bývalého diktátora Saddáma Husajna v severoirackom meste Tikrít zastrelili asi 1700 irackých kadetov. Ich telá pochovali do masového hrobu v areáli paláca. Svoj čin sunnitskí islamisti neskôr aj zdokumentovali na internete - vojaci sa museli položiť do plytkých jám dolu hlavou a potom boli zastrelení.

Popravených mužov zatkli v roku 2015, keď iracká armáda znovudobyla Tikrít z rúk Islamského štátu. Iracký súd ich odsúdil na smrť začiatkom tohto roka.