Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

OSN: Spor medzi Saudskou Arábiou a Iránom neovplyvní rokovania o Sýrii

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun Foto: TASR/AP

Saudská Arábia minulú nedeľu oznámila prerušenie diplomatických a obchodných vzťahov s Iránom v súvislosti so stupňujúcim sa napätím medzi týmito krajinami.

ŽENEVA/KÁHIRA 11. januára (TASR) - Diplomatický spor medzi Saudskou Arábiou a Iránom by nemal ovplyvniť nadchádzajúce kolo medzinárodných rokovaní o Sýrii, ktorých účastníkmi sú obe tieto krajiny.

Osobitný vyslanec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura po stretnutí s iránskym ministrom zahraničných vecí Mohammadom Džavádom Zarífom v Teheráne vydal dnes vyhlásenie, podľa ktorého dostal príslušné ubezpečenia rovnako zo strany Iránu, ako aj Saudskej Arábie, kde sa zastavil ešte minulý týždeň v rámci svojho turné po krajinách daného regiónu. V dokumente, z ktorého cituje agentúra Reuters, zároveň vyjadruje presvedčenie, že rokovania s plánovaným začiatkom 25. januára budú "ozajstnými politickými diskusiami so zameraním na vyriešenie sýrskej krízy".

Saudská Arábia minulú nedeľu oznámila prerušenie diplomatických a obchodných vzťahov s Iránom v súvislosti so stupňujúcim sa napätím medzi týmito krajinami po tom, ako saudskoarabské orgány začiatkom januára popravili významného šiitského duchovného Nimra an-Nimra. Saudskoarabský minister zahraničných vecí Ádil Džubajr dnes nevylúčil podniknutie dodatočných krokov proti Iránu, podľa vlastných slov však neočakáva, že by tento spor ovplyvnil snahy o ukončenie vojny v Sýrii.