Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Zahraničie

OSN sa ospravedlnila za aplauz pre srbskú vojenskú pieseň

Foto: TASR

Pieseň vznikla počas prvej svetovej vojny na oslavu víťazstva v bitke na rieke Drina, ktorá v súčasnosti oddeľuje Srbsko a Bosnu. Stala sa obľúbenou piesňou srbských nacionalistov.

New York 18. januára (TASR) - Organizácia Spojených národov sa v noci nadnes ospravedlnila za ovácie, ktoré sprevádzali srbskú vojenskú pieseň, ktorá zaznela na koncerte na počesť začiatku srbského predsedníctva vo Valnom zhromaždení OSN.


Hovorca generálneho tajomníka OSN Martin Nesirky uviedol, že OSN je si vedomá toho, že niektorých ľudí mohla pieseň Pochod na Drinu uraziť. Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun vyjadruje v tejto súvislosti hlbokú ľútosť, spresnil jeho hovorca s tým, že Pan nevedel, o čom je pieseň ani ako bola využívaná v minulosti.

Pieseň vznikla počas prvej svetovej vojny na oslavu víťazstva v bitke na rieke Drina, ktorá v súčasnosti oddeľuje Srbsko a Bosnu. Stala sa obľúbenou piesňou srbských nacionalistov a komunistická vláda ju po druhej svetovej vojne zakázala. Zaznela znova v 90. rokoch počas srbských útokov na bosnianske mestá ležiace pozdĺž rieky.

V roku 1992 si ju Srbi zvolili za štátnu hymnu, ale parlament toto rozhodnutie neschválil s tým, že je príliš provokatívna a ako hymnu vybral staršiu rojalistickú pieseň.

Pochod na Drinu zaradili do programu koncertu speváckeho súboru Viva Vox na pôde OSN dodatočne ako prídavok. Prítomní na ňu podľa agentúry AP reagovali spontánnym potleskom, pričom väčšina z nich nevedela, o akú pieseň vlastne ide.

Uvedenie piesne nahnevalo Kongres severoamerických Bosniakov, ktorý koncert v OSN označil za škandalóznu urážku obetí genocídy v Bosne a Hercegovine, a žiadal odvolanie srbského diplomata Vuka Jeremiča z postu predsedu Valného zhromaždenia OSN.

Jeremič vo svojom vyhlásení "pri všetkej úcte k obetiam vojen v bývalej Juhoslávii" kritizoval pokusy o dezinterpretáciu uvedenia piesne, ktoré sa sústreďujú na jej údajné zneužitie počas tragických konfliktov, sú "poľutovaniahodnými pokusmi o prekrútenie významu nášho hudobného darčeka pre svet a sú útokom na srbský ľud".