Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

OSN: Súdny proces s Kaddáfího synom nespĺňal medzinárodné kritériá

Sajf Islám Kaddáfí. Foto: TASR/AP

Sajf Islám by mal preto čeliť obvineniam z vraždy na Medzinárodnom trestnom súde, uviedli experti OSN.

Tripolis 21. februára (TASR) - Súdny proces so Sajfom Islámom Kaddáfím, synom zvrhnutého líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího, nespĺňal medzinárodné normy, tvrdí OSN v dnes zverejnenej správe.

Sajf Islám by mal preto čeliť obvineniam z vraždy na Medzinárodnom trestnom súde (ICC), uviedli experti OSN.

Od zvrhnutia svojho otca v roku 2011 je Sajf Islám Kaddáfí zadržiavaný v militantmi kontrolovanom horskom regióne Zintán na západe Líbye.

V júli 2015 ho súd v líbyjskom hlavnom meste Tripolis odsúdil v neprítomnosti na smrť za spáchanie vojnových zločinov vrátane zabitia demonštrantov počas revolúcie.

Zintánske milície dlhodobo odmietajú Sajfa Isláma vydať úradom v Tripolise, ktorým nedôverujú. Obávajú sa, že by sa Kaddáfího syn mohol pokúsiť o útek.

V dnes zverejnenej 60-stranovej správe OSN sa hovorí o tom, že súdny proces s 37 obžalovanými vrátane Kaddáfího vykazoval závažné nedostatky. Obvinení boli okrem iného dlhodobo držaní v samoväzbe bez možnosti stretávania s právnikmi a rodinnými príslušníkmi. Správa hovorí aj o doposiaľ neprešetrených prípadoch mučenia a o absencii svedkov počas súdu.

"Proces nespĺňal medzinárodné normy a štandardy spravodlivého súdneho konania a v určitých aspektoch porušil aj líbyjské zákony," uvádza sa v správe OSN. "Tento proces bol premrhanou príležitosťou pre spravodlivosť," skonštatoval vysoký komisár OSN pre ľudské práva Zajd Husajn, ktorého cituje agentúra Reuters.

Z 37 obžalovaných dostalo trest smrti deväť osôb. Okrem Kaddáfího (44) bol trest smrti popravnou čatou udelený aj bývalému šéfovi líbyjských tajných služieb Abdulláhovi Sanúsímu či líbyjskému expremiérovi Bagdádímu Mahmúdímu.