Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

OSN: V Sýrii je v súčasnosti 18 obliehaných oblastí

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Niekoľko humanitárnych konvojov, ktoré začiatkom mesiaca dorazili do niektorých obliehaných miest a obcí, nestačia a doručená pomoc sa čoskoro minie, varujú diplomati OSN.

New York 28. januára (TASR) - Počet obliehaných oblastí v Sýrii sa zvýšil tento mesiac z 15 na 18, pričom momentálne sa v izolácii môže nachádzať až pol milióna tamojších obyvateľov. Vyhlásili to v stredu predstavitelia OSN, na ktorých sa vo svojej správe odvoláva agentúra AP.

Námestník generálneho tajomníka OSN pre humanitárne záležitosti Stephen O'Brien spoločne s generálnou riaditeľkou Svetového potravinového programu (WFP) Ertharin Cousinovou vyzvali sýrsku vládu, aby umožnila trvalý prístup k obyvateľom týchto oblastí, ako aj k Sýrčanom v iných, ťažko dostupných častiach krajiny, ktorých je odhadom 4,5 milióna. Niekoľko humanitárnych konvojov, ktoré začiatkom mesiaca dorazili do niektorých obliehaných miest a obcí, podľa nich nestačia a doručená pomoc sa čoskoro minie.

Predstavitelia OSN sa tak vyjadrili krátko pred začiatkom sýrskych mierových rokovaní v Ženeve, naplánovanom na tento piatok. "Jednorazový prístup nie je tým druhom prístupu, aký potrebujeme, aby sme zabránili vyhladovaniu," povedal O'Brien.

Podľa diplomatov OSN sa naďalej diskutuje o všetkých možnostiach, ako zabezpečiť nové dodávky humanitárnej pomoci; prípadné zhadzovanie z lietadiel však O'Brien označil za riskantné a nepostačujúce. Námestník šéfa OSN pre humanitárne záležitosti tiež vyzval na okamžitú evakuáciu chorých a zranených ľudí z obliehaných oblastí.

USA: Sýrska opozícia by mala prísť do Ženevy bez kladenia podmienok


Sýrske opozičné skupiny by sa mali chopiť historickej príležitosti a zúčastniť sa na mierových rokovaniach v Ženeve bez toho, aby si kládli podmienky. Vyhlásilo to dnes americké ministerstvo zahraničných vecí.

"Frakcie opozície majú historickú príležitosť ísť do Ženevy a navrhnúť seriózne, praktické spôsoby, ako zaviesť prímerie, umožniť prístup humanitárnej pomoci a podniknúť ďalšie opatrenia na vybudovanie dôvery. Mali by tak urobiť bez určovania podmienok,"
uviedol hovorca rezortu diplomacie USA Mark Toner, ktorého citovala tlačová agentúra Reuters.

"Sme presvedčení, že opozícia by mala využiť túto šancu otestovať ochotu a zámery sýrskeho režimu. A tiež odhaliť pred svetom, ktoré strany myslia vážne prípadný mierový prechod politickej moci v Sýrii a ktoré nie," povedal hovorca na brífingu.

Opozičné skupiny dnes prerušili stretnutie v Saudskej Arábii s tým, že čakajú na reakciu OSN na svoje požiadavky.

Prípravy na mierové rozhovory v Ženeve, ktorých otvorenie odložili z pondelka na piatok, stále narúšajú problémy vrátane sporu o to, kto by mal zastupovať opozíciu.

"Sýrsky ľud sa spolieha na tento proces a potrebuje náznaky, že nie je odsúdený žiť v konflikte na neurčito," uviedol Toner a dodal: "Tieto rozhovory sa nutne musia začať."