Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

OSN: Humanitárnu pomoc potrebuje už polovica Sýrčanov

Zničené sýrske mesto Aleppo Foto: TASR/AP

V obliehaní žije naďalej 241.000 Sýrčanov, pričom v máji dostalo potravinovú pomoc len jedno percento z nich.

New York 26. júna (TASR) - V dôsledku zhoršujúcich sa podmienok vzrástol počet Sýrčanov, ktorí potrebujú humanitárnu pomoc na 10,8 milióna, čo je približne polovica celej populácie tejto blízkovýchodnej krajiny, uviedla dnes podľa agentúry DPA zástupkyňa generálneho tajomníka OSN pre humanitárne záležitosti Valerie Amosová.

Amosová, ktorá informovala Bezpečnostnú radu OSN (BR OSN) o plnení rezolúcie OSN o voľnom prístupe k humanitárnej pomoci, že pri cielených alebo náhodných útokoch zomierajú každý mesiac tisíce sýrskych civilistov.

"S poľutovaním musím radu opäť informovať, že násilie a útoky na civilistov zo strany všetkých skupín zúčastňujúcich sa konfliktu, ako aj porušovanie ľudských práv pokračujú v nezmenšenej miere, čo má pre všetkých, ktorí sú tým postihnutí, zničujúce dôsledky," uviedla Amosová pred Bezpečnostnou radou vo svojej štvrtej správe o plnení rezolúcie.

Amosová taktiež poznamenala, že 241.000 Sýrčanov naďalej žije v obliehaní, pričom v máji dostalo potravinovú pomoc len jedno percento z nich. Celkovo 4,7 milióna ľudí žije na ťažko prístupných miestach, čo je o 1.2 milióna viac ako vo februári.