Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

OSN: Türk žiadal ukončenie eskalácie medzi Izraelom a Palestínčanmi

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vysoký komisár OSN pre ľudské práva kritizoval Izrael za opatrenia, ktoré "povedú len k ďalšiemu násiliu a krviprelievaniu" a podnecujú i k ďalšiemu porušovaniu ľudských práv.

Ženeva 4. februára (TASR) - Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk v piatok žiadal ukončenie "nelogickej eskalácie" medzi Izraelom a Palestínčanmi v reakcii na nedávne násilné zrážky na Západnom brehu Jordánu. TASR túto správu prevzala z agentúry AFP.

V konflikte medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi prišlo od začiatku tohto roka o život 35 Palestínčanov - vrátane útočníkov, militantov a civilistov - a šesť izraelských civilistov, vrátane jedného dieťaťa, a jedna žena z Ukrajiny, píše AFP.

Türk kritizoval Izrael za opatrenia, ktoré "povedú len k ďalšiemu násiliu a krviprelievaniu" a podnecujú i k ďalšiemu porušovaniu ľudských práv.

"Zo skúseností vieme, že šírenie strelných zbraní povedie k zvýšenému riziku zabití a zranení Izraelčanov a Palestínčanov," upozornil Türk, čím pripomenul rozhodnutie izraelskej vlády z minulého týždňa, ktorým zjednodušila prístup k strelným zbraniam.