Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

OSN: Uganda využíva pandemické opatrenia na obmedzenie opozície

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Úrady 30. decembra zatkli 90 podporovateľov politickej strany Platforma národnej jednoty.

Ženeva 9. januára (TASR) - Ugandské úrady využívajú obmedzenia zavedené v súvislosti s pandémiou koronavírusu SARS-CoV-2 na obmedzenie opozície pred blížiacimi sa prezidentskými a parlamentnými voľbami. Informovala o tom v piatok tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR).

Voľby sa majú konať vo štvrtok 17. januára 2021. Vláda úradujúceho ugandského prezidenta Yoweriho Museveniho obmedzila počet návštevníkov na predvolebných zhromaždeniach. Volebná komisia ešte v decembri takéto zhromaždenia zrušila v oblastiach s vysokou mierou šírenia koronavírusu.

"Dodržiavanie obmedzení v súvislosti s COVID-19 je presadzované prísnejšie s cieľom diskriminujúcim spôsobom obmedziť aktivity opozície v rámci volebnej kampane," uviedla na tlačovej konferencii v Ženeve hovorkyňa OHCHR.

Úrady 30. decembra zatkli 90 podporovateľov politickej strany Platforma národnej jednoty (NUP). Zatkli ich počas volebného zhromaždenia prezidentského kandidáta Bobiho Winea. Politik a spevák Bobi Wine, vlastným menom Robert Kyagulanyi Ssentamu, je jedným z oponentov úradujúceho prezidenta Museveniho. Ten je pri moci od roku 1986.

U niektorých zo zatknutých boli podľa hovorkyne neskôr zistené zranenia a známky mučenia. "Naopak, polícia obmedzenia v súvislosti COVID-19 na volebných zhromaždeniach vládnucej strany takým prísnym spôsobom neuplatňovala," dodala.

Hovorkyňa takisto uviedla, že najmenej 54 ľudí bolo zabitých v novembri počas výtržností a protestov, ktoré prepukli v súvislosti so zadržaním členov opozície vrátane Winea a ďalšieho prezidentského kandidáta.