Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

OSN upozorňuje na zastrašovanie počas nedávnych volieb v Kambodži

Na snímke kambodžský premiér Hun Sen, ktorý je vo funkcii 38 rokov, počas volebného aktu v rámci parlamentných volieb v metropole Phnom Pénh v nedeľu 23. júla 2023. Foto: TASR/AP

Kambodžský premiér Hun Sen v stredu oznámil, že do troch týždňov odstúpi a odovzdá moc svojmu najstaršiemu synovi.

Phnom Penh 26. júla (TASR) - Nedeľňajšie parlamentné voľby v Kambodži sa uskutočnili v prostredí s výraznými obmedzeniami a sprevádzali ich hrozby a zastrašovanie. V stredu to oznámila Organizácia Spojených národov, TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Opozičné politické strany, aktivisti, zástupcovia médií a ďalšie osoby čelia početným obmedzeniam a represáliám, ktoré mali obmedziť politické kampane a zabrániť uplatneniu základných slobôd, nevyhnutných na slobodné voľby, ktoré umožňujú plnú účasť," uviedol vysoký komisár Organizácie Spojených národov pre ľudské práva (OHCHR) Volker Türk.

Obmedzujúce zákony a opatrenia podľa jeho slov bránili opozičným stranám a kandidátom v registrácii. Opozícia, odbory, mimovládne organizácie a média boli cieľmi fyzických útokov, zastrašovania či hrozieb.

"Kambodža je v posledných rokoch svedkom neustáleho zmenšovania sa demokratického priestoru, oslabovania základných slobôd a práva zúčastňovať sa na verejných udalostiach," dodal.

Kambodžský premiér Hun Sen v stredu oznámil, že do troch týždňov odstúpi a odovzdá moc svojmu najstaršiemu synovi. Zloženie novej vlády má byť oznámené 22. augusta.

Hun Senova Kambodžská ľudová strana (CPP) dosiahla presvedčivé víťazstvo vo víkendových parlamentných voľbách, ktoré západné krajiny a organizácie na ochranu občianskych práv kritizovali. Podľa nich neboli voľby slobodné ani spravodlivé.

Hun Sen bol autokratickým lídrom Kambodže 38 rokov, ale už pred voľbami oznámil, že odovzdá funkciu premiéra najstaršiemu synovi Hun Manetovi. Ten je v súčasnosti veliteľom kambodžskej armády a v nedeľných voľbách získal svoj prvý mandát v parlamente.

Hun Sen však podľa expertov bude ďalej ovplyvňovať vývoj v krajine a stane sa predsedom Senátu.