Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Venujte minútu na podporu jednej rodiny, donútenej utiecť, vzýva OSN

Sýrski utečenci v utečeneckom tábore v tureckom meste Yayladagi. Foto: TASR/AP

Dohovor OSN o právnom postavení utečenca bol schválený 28. júla 1951 v Ženeve na konferencii o štatúte utečencov.

New York/Ženeva 18. júna (TASR) - Venujte jednu minútu na podporu jednej rodiny, donútenej utiecť - to je v roku 2013 téma Svetového dňa utečencov, ktorý pripadá na 20. júna. Organizácia Spojených národov (OSN) na svojej internetovej stránke ďalej informovala, že pomáha utečencom znova začať nový život začlenením v nových podmienkach, v slobodnom návrate do pôvodnej krajiny alebo integráciou v exilovej krajine.

Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) každý rok usporadúva rôzne podujatia okolo 20. júna s cieľom upútať pozornosť verejnosti na situáciu a problémy utečencov a odídencov. Zároveň je Svetový deň utečencov príležitosťou spomenúť si na tých ľudí, ktorí na medzinárodnej úrovni pomohli chrániť utečencov.

Organizácia na ochranu ľudských práv Amnesty International (AI) na svojej stránke v časti Utečenci a migranti konštatuje, že v ostatných rokoch európske štáty posilnili kontrolné opatrenia na hraniciach s cieľom zabrániť migrantom a žiadateľom o azyl vstúpiť do Európy. Niektoré z opatrení viedli k vážnemu porušeniu ľudských práv, alebo k nim prispeli, uvádza AI. Niektorých z utečencov, ktorým sa podarilo dostať do Európy, dlhý čas zadržiavajú. Štáty využívajú zadržanie ako zastrašovací prostriedok, aj keď nie je dokázané, že to zmení rozhodnutie ľudí odísť zo svojej krajiny do inej a požiadať o azyl. V Európe nabrala na obrátkach tendencia "kriminalizovať" ilegálnu imigráciu. V niektorých štátoch zaviedli za ilegálny vstup na svoje územie alebo za ilegálny pobyt na ňom trestné sankcie. V iných zas postihujú tých, ktorí pomáhajú ilegálnym migrantom, uviedla AI.

Dohovor OSN o právnom postavení utečenca bol schválený 28. júla 1951 v Ženeve na konferencii o štatúte utečencov, ktorú zvolala OSN. Dohovor je základným medzinárodným právnym nástrojom na ochranu ľudí, ktorí museli opustiť svoju krajinu pred prenasledovaním alebo pred konfliktom. V Dohovore sa definuje štatút utečenca, hovorí sa v ňom o právach utečenca, popisujú sa v ňom aj povinnosti utečenca voči prijímajúcej krajine. Stanovujú sa v ňom aj kategórie občanov, napríklad vojnových zločincov, ktorí nemajú získať štatút utečenca.

Prvýkrát sa Svetový deň utečencov z rozhodnutia Valného zhromaždenia OSN pripomínal 20. júna 2001.

Zdroje: www.un.org, www.unhcr.org, www.amnesty.org, www.aidh.org