Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

OSN: Útoky na civilistov v Mariupole boli vojnovým zločinom

Dve mŕtve telá ležia na zemi po ostreľovaní obytnej štvrte vo východoukrajinskom prístavnom meste Mariupol v sobotu 24. januára 2015 Foto: TASR/AP

Feltman poznamenal, že analýza kráterov, ktorú urobila Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), naznačuje, že strely prišli z povstaleckého územia.

New York 26. januára (TASR) - Nech už ktokoľvek podnikol cez víkend krvavé raketové útoky na východoukrajinské prístavné mesto Mariupol, ktoré je v rukách vládnej armády, zámerne mieril na civilistov. To možno označiť za vojnový zločin, vyhlásil dnes vysokopostavený predstaviteľ OSN Jeffrey Feltman. Informácie priniesla tlačová agentúra Reuters.

"Mariupol sa nachádza mimo súčasnej zóny konfliktu," uviedol Bezpečnostnej rade OSN Feltman, ktorý je šéfom OSN pre politické záležitosti, na mimoriadnom zasadnutí venovanom Ukrajine.

Feltman poznamenal, že analýza kráterov, ktorú urobila Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), naznačuje, že strely prišli z povstaleckého územia.

"Z toho vyplýva záver, že nech už ktokoľvek vystrelil tieto rakety, vedome cielil na civilné obyvateľstvo," povedal Feltman a dodal: "To bude znamenať, že bolo porušené medzinárodné humanitárne právo."

PREČÍTAJTE SI TIEŽ:

Najmenej 30 ľudí zahynulo na Ukrajine pri ostreľovaní Mariupolu

VIDEO: Masaker na Ukrajine, rakety v Mariupole zabili 30 civilistov

Porošenko: Ukrajina má dôkazy, že na Mariupol zaútočili separatisti

Pri útokoch v Mariupole bolo zabitých približne 30 civilistov, uviedla vláda v Kyjeve a útoky pripísala proruským separatistom.

Americká veľvyslankyňa pri OSN Samantha Powerová dnes vyhlásila, že víkendové útoky proruských separatistov na Mariupol dokazujú, že cieľom Moskvy je zväčšovať ukrajinské územie, ktoré má pod kontrolou.

"Terče sú nové, ale konečný cieľ Ruska je stále rovnaký: obsadiť ďalšie územie a posúvať líniu územia kontrolovaného Ruskom hlbšie a hlbšie do teritória Ukrajiny," povedala Powerová na mimoriadnom zasadnutí BR OSN v New Yorku.