Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

OSN: Útoky v Bruseli pripomínajú naliehavosť ukončenia vojny v Sýrii

Na snímke policajti a záchranári pred stanicou metra Maelbeek v Bruseli 22. marca 2016. Foto: TASR/AP

Zvláštny splnomocnenec OSN pre hľadanie mierového riešenia konfliktu v Sýrii poukázal na fakt, že Islamský štát, ktorý sa prihlásil k zodpovednosti za útoky v Bruseli, kontroluje časti Sýrie.

New York/Ženeva 22. marca (TASR) - Teroristické útoky v Bruseli, ktoré si dnes vyžiadali desiatky obetí a viac ako 200 zranených, ostro odsúdil generálny tajomník Organizácie Spojených národov Pan Ki-mun.

Juhokórejský diplomat v službách svetovej organizácie súčasne vyslovil hlbokú sústrasť obetiam pozostalých a solidaritu občanom i vláde Belgického kráľovstva.

V New Yorku o tom informoval jeho hovorca Farhan Haq.

Zvláštny splnomocnenec OSN pre hľadanie mierového riešenia konfliktu v Sýrii Staffan de Mistura sa domnieva, že teroristické činy v Bruseli pripomenuli, aké naliehavé je ukončenie vojny v Sýrii. Súčasne poukázal na fakt, že Islamský štát, ktorý sa prihlásil k zodpovednosti za útoky v Bruseli, kontroluje časti sýrskeho územia.

Politické riešenie by sa malo nájsť, aby sa konečne všetky sily v Sýrii mohli skoncentrovať na boj proti teroristom z IS a tým proti "samotnému nebezpečenstvu pre každého - v Európe, vo svete, v Sýrii", citovala slová diplomata tlačová agentúra DPA.