Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 30. máj 2024Meniny má Ferdinand
< sekcia Zahraničie

OSN: V Africkom rohu hladuje 13 miliónov ľudí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Sucho zničilo úrodu a spôsobilo nezvyčajne vysoký úhyn dobytka, čo prinútilo vidiecke rodiny, ktoré sa spoliehajú na pastvu a poľnohospodárstvo, opustiť svoje domovy.

Nairobi 8. februára (TASR) - Podľa odhadov 13 miliónov obyvateľov afrických krajín Keňa, Somálsko a Etiópia je vystavených závažnému riziku hladu.

Situáciu zhoršuje skutočnosť, že tzv. Africký roh sužuje najhoršie sucho za niekoľko desaťročí, informuje Svetový potravinový program (WFP), z ktorého vyhlásenia v utorok citovala tlačová agentúra AFP.

Tri po sebe nasledujúce obdobia dažďov nedokázali zabezpečiť potrebnú vlahu; región zaznamenal svoje najsuchšie podmienky od roku 1981, uviedol WFP.

Sucho zničilo úrodu a spôsobilo nezvyčajne vysoký úhyn dobytka, čo prinútilo vidiecke rodiny, ktoré sa spoliehajú na pastvu a poľnohospodárstvo, opustiť svoje domovy.

V danom geografickom regióne je nedostatok vody a pasienkov, pričom predpovede počasia ukazujú pre východnú Afriku v najbližších mesiacoch zlé poveternostné podmienky.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP


"Úroda je zničená, dobytok hynie a hlad narastá – Africký roh postihujú opakujúce sa suchá," uviedol Michael Dunford, regionálny riaditeľ WFP pre východnú Afriku.

"Situácia si vyžaduje okamžitú humanitárnu pomoc," čím sa predíde zopakovaniu krízy, ktorá v roku 2011 postihla Somálsko. Hladom vtedy následkom dlhodobého sucha zomrelo 250.000 ľudí, povedal zástupca WFP.

Potravinovú pomoc potrebuje v tejto zemepisnej oblasti približne 5,7 milióna ľudí vrátane pol milióna podvyživených detí a matiek.

Podľa WFP je treba na okamžitú pomoc a podporu na nasledujúcich šesť mesiacov 327 miliónov dolárov. V roku 2011 nedostatok vlahy spôsobil najhoršie sucho od roku 1951 vo vyprahnutých oblastiach Kene, Somálska, Etiópie, Džibutska a Ugandy.