Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

OSN: V dôsledku bojov muselo provinciu Hamá opustiť asi 40.000 ľudí

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Niektorým vnútorne vysídleným ľuďom hrozí ďalšie vysídlenie, pretože frontové línie sa neustále posúvajú, uvádza sa vo vyhlásení OCHA.

Bejrút 28. marca (TASR) - Približne 40.000 ľudí, najmä žien a detí, bolo nútených opustiť svoje domovy v sýrskej provincii Hamá, kde prebiehajú ťažké boje medzi silami vernými prezidentovi Bašárovi Asadovi a islamistickými povstalcami. Upozornil na to dnes Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA).

Obyvatelia provincie Hamá utekajú najmä z oblastí na jej severozápade do susedných provincií Homs, Lázikíja a Tartús. "Niektorým vnútorne vysídleným ľuďom hrozí ďalšie vysídlenie, pretože frontové línie sa neustále posúvajú," uvádza sa vo vyhlásení OCHA.

"Z celkového počtu nových vnútorne vysídlených sa približne 30.000 ľudí premiestnilo do provincií Hamá a Homs, ďalších 9000 ľudí odišlo do provincie Tartús a 425 ľudí z 85 rodín sa uchýlilo do provincie Lázikíja," uvádza sa ďalej vo vyhlásení OCHA.

V provincii Hamá vypukli minulý týždeň prudké boje medzi sýrskou armádou a islamistickou skupinou Džabhat Fath aš-Šám napojenou na teroristickú sieť al-Káida. Zintenzívnenie bojov na severe a západe provincie Hamá predstavuje podľa OCHA pre civilné obyvateľstvo zvýšené nebezpečenstvo smrti, zranenia alebo vysídlenia.