Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

OSN: V masovom hrobe v Líbyi sa našli telá najmenej 65 migrantov

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Úrad OSN potvrdil, že hrob odhalili líbyjské bezpečnostné zložky.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Ženeva 22. marca (TASR) - Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) v piatok oznámila, že v juhovýchodnej Líbyi sa našiel masový hrob s telami najmenej 65 migrantov. Úrad predpokladá, že umreli počas nelegálneho prevádzania cez púšť. S odvolaním sa na agentúru AFP o tom informuje TASR.

Úrad OSN potvrdil, že hrob odhalili líbyjské bezpečnostné zložky. IOM ocenil snahu líbyjských úradov vyšetriť tieto úmrtia. Zároveň ich však vyzval, aby ich ostatky "dôstojne odkryli, identifikovali a previezli" a následne informovali rodiny zosnulých a poskytli im potrebnú pomoc.

Úmrtia migrantov podľa IOM poukazujú na "naliehavú potrebu riešiť problémy nelegálnej migrácie". Úrad požaduje koordinovanú reakciu na prevádzanie migrantov a pripomína, že "bez zabezpečenia možností riadnej migrácie sa takéto tragédie budú opakovať".

Len v roku 2023 potvrdil IOM najmenej 3129 úmrtí a zmiznutí migrantov na stredomorskej trase do Európy, ktorá sa tak stala migračným koridorom s najvyšším počtom úmrtí na svete.

Od zvrhnutia a zabitia líbyjského diktátora Muammara Kaddáfího s podporou NATO v roku 2011 vládne v krajine nestabilita, ktorá sa stala živnou pôdou pre prevádzačov a obchodníkov s ľuďmi. Tí sa často dopúšťajú neľudského zaobchádzania s migrantmi.