Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

OSN: V západnej a strednej Afrike čelí hrozbe hladu 55 miliónov ľudí

Ilustračné foto. Foto: TASR Roman Hanc

Medzi najviac postihnuté krajiny patria Nigéria, Ghana, Sierra Leone a Mali, kde obyvateľstvo žijúce v severných oblastiach pravdepodobne pocíti katastrofálny hlad.

Dakar 12. apríla (TASR) - Rastúce ceny prispeli k potravinovej kríze v západnej a strednej Afrike, kde bude mať takmer 55 miliónov ľudí v najbližších mesiacoch problém uživiť sa, varovali v piatok humanitárne orgány OSN. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry Reuters.

Podľa týchto zdrojov sa počet ľudí, ktorí počas obdobia chudoby v mesiacoch jún až august čelia hladu, za uplynulých päť rokov zvýšil štvornásobne. Okrem opakujúcich sa konfliktov v regióne sa hlavnými príčinami krízy stali hospodárske problémy, ako napríklad dvojciferná inflácia a stagnujúca miestna výroba.

Medzi najviac postihnuté krajiny patria Nigéria, Ghana, Sierra Leone a Mali, kde obyvateľstvo žijúce v severných oblastiach pravdepodobne pocíti katastrofálny hlad, uviedli v spoločnom vyhlásení Svetový potravinový program (WFP), Detský fond OSN (UNICEF) a Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO).

"Čas konať je práve teraz. Potrebujeme, aby sa všetci partneri posilnili a zabránili tomu, aby sa situácia vymkla spod kontroly," povedala úradujúca regionálna riaditeľka WFP pre západnú Afriku Margot Vanderveldenová.

OSN v polovici marca vyzvala bojujúce frakcie v Sudáne, aby umožnili dodávky humanitárnej pomoci pre obyvateľov krajiny a zabránili tak hroziacemu "katastrofálnemu" nedostatku potravín.

Námestník generálneho tajomníka OSN pre humanitárne záležitosti Martin Griffiths v liste adresovanom Bezpečnostnej rade OSN varoval, že akútnej potravinovej neistote v súčasnosti čelí približne 18 miliónov Sudáncov, pričom do katastrofálnej potravinovej neistoty by už v najbližších mesiacoch mohlo v niektorých častiach krajiny skĺznuť takmer päť miliónov ľudí.