Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

OSN varuje pred hladom v Sudáne, domovy opustili vyše 4 milióny ľudí

Na archívnej snímke sudánski utečenci, ktorí utiekli pred konfliktom v Sudáne, sa zhromažďujú v utečeneckom tábore Zabout v Goz Beida v Čade. Foto: TASR/AP

V rámci najnovšej eskalácie už aj tak katastrofálnej humanitárnej situácie je "6,3 milióna ľudí jeden krok od hladomoru", varovala OSN.

Chartúm 3. augusta (TASR) - Organizácia Spojených národov v stredu varovala pred hroziacim hladom v Sudáne, kde v dôsledku mesiace trvajúceho konfliktu museli utiecť takmer štyri milióny ľudí. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Vyše 20,3 milióna ľudí, čo predstavuje viac ako 42 percent celkového obyvateľstva krajiny, zažíva vysokú úroveň akútnej potravinovej neistoty," oznámila Organizácia OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO).

Sudán od polovice apríla sužuje ozbrojený konflikt, ktorý rozpútali znepriatelení generáli – Abdal Fattáh Burhán na čele regulárnej sudánskej armády a jeho bývalý zástupca Muhammad Hamdán Daklú, ktorý je vodcom polovojenských Síl rýchlej podpory (RSF).

V rámci najnovšej eskalácie už aj tak katastrofálnej humanitárnej situácie je "6,3 milióna ľudí jeden krok od hladomoru", varovala OSN. Boje zničili kritickú infraštruktúru, vážne narušili poľnohospodárstvo a zablokovali dodávky dôležitej pomoci.

Viac ako polovica obyvateľstva "čelí akútnemu hladu" v regióne Západný Darfúr, kde došlo k jedným z najhorších bojov.

Podľa údajov Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) už bolo v Sudáne vnútorne vysídlených viac ako tri milióny ľudí a takmer milión ďalších utieklo do susedných krajín.