Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

OSN varuje pred humanitárnou krízou na východe Ukrajiny

Zronená ukrajinská žena plače pred svojím zničeným horiacim domom, ktorý zasiahla ťažká streľba. Archívne foto Foto: TASR/AP

V porovnaní s uplynulými dňami sa dnes situácia nečakane vyostrila aj v Luhanskej oblasti, kde sa podľa agentúry UNIAN bojuje v okolí miest Slovjanoserbsk a Popasna.

Kyjev 30. septembra (TASR) - Aj napriek prímeriu vyhlásenému na východe Ukrajiny proruskí separatisti za uplynulých 24 hodín ostreľovali pozície vládnych síl viac než 40-krát, uviedli dnes ukrajinské agentúry UNIAN a Ukrinform.

Ukrajinský vojenský analytik Dmytro Tymčuk, vedúci Centra vojenských a politických štúdií, na svojej facebookovej stránke informoval, že letisko v Donecku bolo dnes ráno pod paľbou tankov z pozícií proruských separatistov. Podľa správ z dnešného predpoludnia sa v Donecku ozývali delostrelecké salvy, pričom časť obyvateľov mesta po nich zostala bez dodávok plynu.

V porovnaní s uplynulými dňami sa dnes situácia nečakane vyostrila aj v Luhanskej oblasti, kde sa podľa agentúry UNIAN bojuje v okolí miest Slovjanoserbsk a Popasna, ktoré ležia juhozápadne od Luhanska.

Proruské sily v Luhanskej oblasti do bojov nasadili granátomety Grad a ostreľujú nimi údajne aj civilné objekty, vrátane škôl. Pokúsili sa dobyť aj niekoľko obranných postov Národnej gardy. ich útoky s použitím tankov a granátometov však vládne sily odrazili.

V Popasnej došlo v dôsledku intenzívnej paľby aj k obetiam na životoch z radov miestnych obyvateľov. Ostreľovaním je úplne zničený most, škola a niekoľko súkromných domov.

Ukrajinské agentúry dnes s odvolaním sa na tlačovú službu OSN informovali, že pokračujúci konflikt na východe krajine vedie k zhoršeniu humanitárnej situácie v regióne.

Podľa nich v oblasti, kde od jari prebieha vládna protiteroristická operácia (ATO) sa nachádza asi päť miliónov ľudí. ďalších 300.000 svoje domovy opustilo a sú považovaní za vnútorných presídlencov.

Obyvatelia východu Ukrajiny čelia nedostatku potravín, teplých odevov, pitnej vody a hygienických potrieb. Osoby presídlené v rámci krajiny tiež naliehavo potrebujú teplé oblečenie, pred zimou izolované stany a lieky.

OSN upozorňuje, že v mimoriadne zlej situácii sú ľudia, ktorí teraz žijú na územiach kontrolovaných proruskými separatistami: vstup konvojov OSN či iných humanitárnych organizácií do týchto oblastí totiž pre humanitárnych pracovníkov predstavuje bezpečnostné riziko.