Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

OSN varuje, že situácia na Západnom brehu sa rýchlo zhoršuje

Palestínčania sa modlia vedľa tiel zabitých po izraelskom nálete na utečenecký tábor Núr Šams na Západnom brehu Jordánu 27. decembra 2023. Foto: TASR/AP

Správa sa zaoberala situáciou v oblasti ľudských práv na okupovanom Západnom brehu Jordánu a anektovanom východnom Jeruzaleme po 7. októbri.

Ženeva 28. decembra (TASR) - Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk vo štvrtok varoval, že situácia v oblasti ľudských práv na okupovanom Západnom brehu Jordánu sa rýchlo zhoršuje. Zároveň vyzval Izrael, aby "ukončil nezákonné zabíjanie" palestínskeho obyvateľstva. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Türk v najnovšej správe vyzval Izrael, aby "ukončil násilie osadníkov voči palestínskemu obyvateľstvu, aby vyšetril všetky prípady násilia zo strany osadníkov a izraelských bezpečnostných síl a zabezpečil účinnú ochranu palestínskych komunít".

Tiež vyzval na okamžité ukončenie používania vojenských zbraní a prostriedkov počas operácií, ukončenie svojvoľného zadržiavania Palestínčanov a zlého zaobchádzania s nimi, ako aj zrušenie diskriminačných obmedzení pohybu.

Správa sa zaoberala situáciou v oblasti ľudských práv na okupovanom Západnom brehu Jordánu a anektovanom východnom Jeruzaleme po 7. októbri.

Najnovší konflikt v Pásme Gazy vypukol po teroristických útokoch 7. októbra, pri ktorých prišlo na juhu Izraela o život približne 1140 ľudí, zväčša civilistov. Palestínski militanti do Gazy okrem toho zavliekli zhruba 250 rukojemníkov; podľa Izraela ich v zajatí stále zostáva 129.

Izrael na to reagoval pozemnou i vzdušnou ofenzívou na Pásmo Gazy, pri ktorej prišlo o život už najmenej 21.110 ľudí, zväčša žien a detí, vyplýva z údajov palestínskeho, Hamasom riadeného ministerstva zdravotníctva.