Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

OSN vyzvala Venezuelu na vyšetrenie obvinení z mučenia

Zásah polície proti demonštrantom vo venezuelskej Valencii. Foto: TASR/AP

Výbor OSN proti mučeniu vyjadril v piatok "znepokojenie" nad správami o mučení a zlom zaobchádzaní venezuelských úradov s opozičnými demonštrantmi počas tohtoročných niekoľkomesačných protestov.

Caracas 29. novembra (TASR) - Výbor OSN proti mučeniu (CAT) vyjadril v piatok "znepokojenie" nad správami o mučení a zlom zaobchádzaní venezuelských úradov s opozičnými demonštrantmi počas tohtoročných niekoľkomesačných protestov a vyzval krajinu, aby dôsledne vyšetrila všetky tieto prípady.

Podľa činiteľov CAT, ktorých citovala agentúra Reuters, sa sťažnosti týkajú bitia, pálenia a elektrických šokov ako metód na vynútenie priznaní vypočúvaných osôb. Prokuratúra pritom podala obžalobu len v piatich zo 185 incidentov. Ministerstvo informácií záležitosť bezprostredne nekomentovalo.

Násilné protesty za odstúpenie venezuelského prezidenta Nicolása Madura si vyžiadali viac než 40 mŕtvych, medzi ktorými sa nachádzali opoziční sympatizanti, ako aj vládni stúpenci. Maduro uviedol, že protesty vyvolali Spojené štáty a účastníkov demonštrácií obvinil zo smrti väčšiny obetí.

Opozičné skupiny a ľudskoprávni aktivisti tvrdia, že polícia a vojsko systematicky zatýkali demonštrantov angažovaných v pokojnej manifestácii, uväznili nevinných okolostojacich a zaistené osoby držali bez patričného procesu alebo kontaktu s právnikmi. Maduro prisľúbil vyšetrenie priestupkov bezpečnostných síl.

CAT je kontrolný orgán pozostávajúci z desiatich nezávislých expertov, ktorí monitorujú uplatňovanie Dohovoru proti mučeniu a inému krutému, neľudskému či ponižujúcemu zaobchádzaniu alebo trestaniu zadržaných osôb.