Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

OSN vyhlásila v Jemene najvyšší stupeň humanitárnej núdze

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP Photo

Občianska vojna v Jemene vysídlila z domovov už viac než milión ľudí.

New York 1. júla (TASR) - Organizácia Spojených národov vyhlásila dnes najvyšší stupeň stavu humanitárnej núdze vo vojnou zmietanom Jemene, kde je aktuálne na pomoc odkázaných vyše 80 percent populácie. Podľa predstaviteľa OSN sa táto najchudobnejšia krajina arabského sveta nachádza v situácii iba krok od hladomoru.

Koordinátor humanitárnej pomoci OSN Stephen O'Brien zvolal dnes v New Yorku stretnutie predstaviteľov agentúr OSN, na ktorom zúčastnení súhlasili s vyhlásením "tretieho stupňa" stavu humanitárnej núdze v Jemene, platnom pre nasledujúce tri mesiace.

Agentúra AP doplnila, že OSN sa v súčasnosti vyrovnáva so štyrmi humanitárnymi krízami na najvyššom stupni núdze. Medzinárodné spoločenstvo sa snaží reagovať na stav humanitárnej núdze "tretieho stupňa" v troch ďalších konfliktom zničených krajinách - Iraku, Sýrii a Južnom Sudáne.

Vyhlásenie najvyššieho núdzového stavu v krajine mobilizuje personálne a finančné prostriedky OSN na zvýšenie doručovanej pomoci.

Jemenský veľvyslanec pri OSN Ismáíl uld Šajch Ahmad v uplynulom týždni na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN uviedol, že Jemen je "krok" od hladomoru a humanitárnu asistenciu potrebuje 31 miliónov civilistov, pričom pred dvoma rokmi to bolo sedem miliónov.

Občianska vojna v Jemene - konflikt medzi prezidentom Abdom Rabbuhom Mansúrom Hádím a vzbúrencami zo šiitského hnutia húsíov, podporovanými Iránom - vysídlila z domovov už viac než milión ľudí.

Spojenecké jednotky vedené Saudskoarabmi útočia na húsíjské stanovištia v Jemene od 26. marca tohto roka. Cieľom ich rozsiahlej vzdušnej ofenzívy je obnovenie pozície Hádího, ktorý musel v marci utiecť do saudskoarabského exilu.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) na základe najnovších údajov uvádza, že v dôsledku tohto konfliktu prišlo o život 3083 ľudí a ďalších 14.324 utrpelo zranenia.