Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Vyše 200 žien vyslobodených z rúk extrémistov Boko Haram je tehotných

Bojovníci extrémistickej skupiny Boko Haram Foto: TASR/AP

Samotná extrémistická skupina nevydala od marca žiadne verejné vyhlásenie. Vtedy oznámila, že zmenila svoj názov na Islamský štát v západnej Afrike (ISWA).

Abuja 4. mája (TASR) - Najmenej 214 mladých žien a dievčat nedávno zachránených z táborov nigérijskej extrémistickej skupiny Boko Haram je tehotných. Oznámil to dnes Populačný fond OSN (UNFPA).

Nigérijskej armáde sa podľa informácií agentúry DPA podarilo v uplynulom týždni vyslobodiť z rôznych táborov Boko Haram v Nigérii zhruba 700 žien.

"Množstvo z nich podstupuje momentálne testy na rôzne nákazy a infekcie vrátane HIV/AIDS," povedal pre tamojšiu tlačovú agentúru výkonný riaditeľ UNFPA pre Nigériu Babatunde Oshotimehin.

Bojovníci Boko Haram unášajú mladé ženy a dievčatá, pričom ich nútia ku konvertovaniu na islam a do manželstiev, alebo ich držia ako otrokyne.

Medzi týmito nedávno vyslobodenými ženami a dievčatami nie je ani jedna z vyše 200 školáčok, ktoré táto nigérijská militantná skupina uniesla vlani v apríli z mesta Chibok.

Vládni vojaci objavili dnes na okraji dediny Chalawa v štáte Adamawa na severovýchode Nigérie ďalších 260 žien a detí, ktorým sa podarilo utiecť zo zajatia. Oznámil to prostredníctvom tlačového vyhlásenia hovorca nigérijskej armády. Väčšina z nich pochádzala z neďalekej obce Madagali a okolitých oblastí, pričom na úteku boli niekoľko týždňov.

Nigérijská armáda v nedeľu uviedla, že v spolupráci s armádami susedných afrických krajín zatlačila pri ofenzíve Boko Haram do rozsiahleho močaristého lesa Sambisa na severovýchode krajiny.