Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

OSN vyzvala Indonéziu, Malajziu a Thajsko na pomoc utečencom na mori

Zachránení africkí imigranti nastupujú na výletnú loď pri odchode z talianskeho ostrova Lampedusa neďaleko Sicílie počas transportu do sicílskeho prístavu Porto Empedocle 17. apríla 2015. Foto: TASR/AP/Francesco Malavolta

OSN v spoločnom stanovisku s Medzinárodnou organizáciou pre migráciu (IOM) apeluje na trojicu týchto juhoázijských krajín, aby prestali vytláčať člny s utečencami zo svojich teritoriálnych vôd.

Ženeva 19. mája (TASR) - Organizácia Spojených národov (OSN) vyzvala dnes Indonéziu, Malajziu a Thajsko, aby zosilnili námorné operácie na záchranu prichádzajúcich mjanmarských a bangladéšskych utečencov a umožnili im dosiahnuť pevninu.

OSN v spoločnom stanovisku s Medzinárodnou organizáciou pre migráciu (IOM) apeluje na trojicu týchto juhoázijských krajín, aby prestali vytláčať člny s utečencami zo svojich teritoriálnych vôd, informuje agentúra Reuters.

Jednotlivé štáty by mali imigrantom "poskytovať účinné, zreteľné vylodenie na bezpečnom mieste za primeraných ľudských podmienok" a zabezpečiť monitorovacie postupy na identifikáciu tých, ktorých sa týka medzinárodná ochrana utečencov.

O lodi plnej utečencov, ktorú juhoázijské krajiny počas víkendu vytlačili späť na otvorené more, už dva dni nie sú nijaké správy, čo vyvoláva obavy o osud 300 osôb na jej palube, tvrdia nešpecifikované ľudskoprávne organizácie.

Indonézska armáda podľa agentúry DPA medzitým nariadila miestnym rybárom, aby nepomáhali lodiam s utečencami - len ak by sa potápali. Oznámil to dnes armádny hovorca s tým, že pasažieri môžu byť zámerne hádzaní cez palubu, aby upútali pozornosť.

Predpokladá sa, že na mori sú v juhovýchodnej Ázii tisíce utečencov z mjanmarskej etnickej skupiny Rohingov a z Bangladéša. Indonézia vyslala štyri vojnové lode a jedno lietadlo, ktoré majú zabrániť vstupu utečencov do jej vôd.