Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 8. jún 2024Meniny má Medard
< sekcia Zahraničie

OSN vyzvala na humanitárnu pomoc pre Somálsko, kde hrozí hladomor

Lazzarini vysvetlil, že v súvislosti so suchom a podvýživou existujú rovnaké varovné signály, ako tomu bolo v prípade hladomoru v roku 2011.

Nairobi 19. mája (TASR) - Organizácia Spojených národov dnes vyzvala na poskytnutie pomoci Somálsku vo výške 60 miliónov dolárov (zhruba 44 miliónov eur), aby sa krajina vyhla hladomoru a humanitárnej kríze.

"Ak sa nepomôže 50.000 silne podvyživeným deťom, sú na prahu smrti," povedal Philippe Lazzarini, koordinátor pre Somálsko v humanitárnych otázkach. Dodal, že nemôžu čakať na vyhlásenie krízy, aby sa získali prostriedky a reagovalo na situáciu.

Lazzarini vysvetlil, že v súvislosti so suchom a podvýživou existujú rovnaké varovné signály, ako tomu bolo v prípade hladomoru v roku 2011.

Vtedy zahynulo vyše 250.000 ľudí, pretože pomoc neprišla včas. Polovica obetí zomrela ešte predtým, ako bol oficiálne vyhlásený hladomor, uviedla tlačová agentúra DPA.

Somálska občianska vojna trvala vyše dve desaťročia a milióny ľudí museli utiecť zo svojich domovov. Neskúsená vláda bojuje s pomocou jednotiek Africkej únie (AÚ) s militantami zo skupiny aš-Šabáb, blízkej al-Káide.

Nová ofenzíva vládnych jednotiek aš-Šabáb oslabila. Avšak Lazzarini povedal, že militanti uplatňujú systém blokády a humanitárnym agentúram odrezali prístup do vládou kontrolovaných miest, čo zvýšilo ceny potravín.

Pomoc OSN bude určená na starostlivosť o podvyživené deti, zabezpečenie transportu potravín, prísun čistej vody do oblastí postihnutých suchom a na očkovanie.