Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

OSN vyzvala na zlepšenie starostlivosti o predčasne narodené deti

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

V rokoch 2010 - 2020 sa predčasne, teda ešte pred 37. týždňom tehotenstva, narodilo 152 miliónov detí. To, či predčasne narodené dieťa prežije, závisí podľa správy od toho, kde príde na svet.

Ženeva 10. mája (TASR) — Približne jedno z desiatich detí sa v globálnom meradle narodí predčasne a takmer jedno z 13 zomiera v dôsledku komplikácií spojených s predčasným pôrodom. Konštatuje sa to v správe Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), Detského fondu OSN (UNICEF) a organizácie Partnerstvo pre zdravie matiek, novorodencov a detí (PMNCH), ktorú zverejnili v stredu v Ženeve. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

V rokoch 2010 - 2020 sa predčasne, teda ešte pred 37. týždňom tehotenstva, narodilo 152 miliónov detí. To, či predčasne narodené dieťa prežije, závisí podľa správy od toho, kde príde na svet. V krajinách s vysokými príjmami prežije deväť z desiatich detí dokonca aj v prípade, že sa narodia pred 28. týždňom tehotenstva. V krajinách s nízkymi príjmami prežije len jedno z desiacich takýchto detí.

Správa poznamenáva, že predčasne narodené deti, ktoré prežijú, môžu mať i v bohatých krajinách doživotné zdravotné následky. Riziko postihnutí a oneskoreného vývoja je u nich vyššie než u detí narodených po 40. týždni tehotenstva.

K približne dvom tretinám predčasných pôrodov dochádza v južnej Ázii a Afrike, teda v oblastiach, kde je riziko úmrtia takýchto detí najvyššie.

Zdravotné riziko pre ženy i deti zvyšujú konflikty, klimatická zmena a znečistenie životného prostredia. Práve znečistenie prostredia prispelo k šiestim miliónom z celkového počtu zhruba 13,2 milióna predčasných pôrodov v roku 2020. Rizikovým faktorom pre predčasný pôrod je tiež nízky vek matky.

Autori správy vyzývajú, aby mali ženy prístup k starostlivosti týkajúcej sa sexuálneho a reprodukčného zdravia počas tehotenstva a pôrodu. Vlády musia podľa nich venovať väčšiu pozornosť otázke predčasných pôrodov a investovať do zlepšenia starostlivosti o tehotné ženy.