Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

OSN vyzvala Vietnam, aby prestal s uväzňovaním ochrancov ľudských práv

Sídlo OSN v New Yorku, archívne foto. Foto: TASR/AP

Vietnamské súdy odsúdili vo štvrtok troch disidentov za poburovanie, protištátnu propagandu a narušovanie verejného poriadku.

Hanoj 13. apríla (TASR) - Organizácia Spojených národov (OSN) vyzvala vietnamskú vládu, aby prestala s potláčaním opozície po tom, ako v minulých dňoch došlo v krajine k uväzneniu viacerých disidentov.

Vietnamské súdy odsúdili vo štvrtok troch disidentov za poburovanie, protištátnu propagandu a narušovanie verejného poriadku.

"Sme hlboko znepokojení spôsobom, akým sa zaobchádza s pokojnými agitátormi, a obzvlášť využitím článku 79 trestného zákonníka z roku 1999 umožňujúcim obviniť a odsúdiť hlasy odporu," napísalo vo štvrtok večer vo vyhlásení oddelenie tzv. špeciálnych procedúr v rámci Rady OSN pre ľudské práva. Vyzvalo tiež Vietnam na prepustenie všetkých politických väzňov a umožnenie bezpečných podmienok pre pôsobenie ochrancov ľudských práv.

Minulý týždeň odsúdili vo Vietname siedmich disidentov za pokus o zvrhnutie komunistického režimu na tresty väzenia v trvaní od siedmich do 15 rokov. Ide o najtvrdšie tresty vynesené vo Vietname za posledné roky. Rozsudky nad týmito prodemokratickými aktivistami kritizovali Európska únia i Spojené štáty.

Vietnam, ktorý je komunistickým štátom s jednou stranou, kriminalizuje politickú opozíciu a posiela do väzenia prodemokratických aktivistov, dodáva agentúra DPA.