Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

OSN vyzvala vládu v Iraku zastaviť nútené vysťahovávanie ľudí z Mósulu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Stovky rodín dostali výhražné listy s určeným konečným termínom odchodu z mesta, čo je vlastne akt pomsty, uviedol hovorca Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva Rupert Colville.

Ženeva 30. júna (TASR) - Organizácia Spojených národov vyzvala dnes irackú vládu, aby zasiahla a zastavila nútené vysťahovávanie ľudí podozrivých z kontaktov s Islamským štátom (IS) z mesta Mósul a ďalších oblastí.

Iracké vládne sily dnes zaútočili na posledné útočisko Islamského štátu v mósulskom historickom Starom meste, teda deň po tom, čo bol oficiálne vyhlásený koniec samozvaného kalifátu militantov a bola tiež dobytá historická mešita, ktorá symbolizovala ich moc.

Stovky rodín dostali výhražné listy s určeným konečným termínom odchodu z mesta, čo je vlastne "akt pomsty", uviedol hovorca Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva Rupert Colville.

"Vyzývame irackú vládu, aby podnikla kroky na zastavenie tohto hroziaceho vyháňania ľudí či akýkoľvek iný hromadný trest a aby posilnila štátny justičný systém tak, že bude schopný priviesť páchateľov pred spravodlivosť," vyhlásil Colville na tlačovom brífingu vo švajčiarskej Ženeve.

Žiadnu trestnú zodpovednosť jedného člena rodiny nemožno prenášať na ďalšieho nevinného človeka, vysvetlil Colville.

Takzvané "nočné listy" boli doručované domov alebo roznášané po mestských štvrtiach, okrem iného v mestách Širkát v provincii Saláhuddín (severne od Bagdadu), Hít (východne od metropoly), Kajjára (južne od Mósulu) i v samotnom Mósule.

"Tieto listy varujú ľudí, aby odišli do určitého dátumu, inak budú nútene vysťahovaní. Mnohé tieto vyhrážky sú dôsledkom kmeňových dohôd, ktoré otvorene stanovujú, že rodiny pridružených členov Islamského štátu budú z oblasti vylúčené,"
dodal hovorca.

Nútené vysťahovanie znamená stratu bývania a prístupu k potravinám, vzdelávaniu a zdravotným službám, upozornil Colville.