Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 5. jún 2024Meniny má Laura
< sekcia Zahraničie

OSN: Záplavy v Afganistane si vyžiadali už vyše 300 životov

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Piatkové lejaky zapríčinili záplavy vo viacerých provinciách.

Kábul 11. máj (TASR) - Už vyše 300 obetí na životoch si vyžiadali záplavy vo viacerých afganských provinciách. Oznámil to v sobotu Svetový potravinový program (WFP) spádujúci pod OSN. Úrady v krajine vyhlásili núdzový stav a do oblastí vyslali tímy záchranárov, TASR informuje podľa agentúry AFP.

Piatkové lejaky zapríčinili záplavy vo viacerých provinciách. Situácia je najhoršia v severnej provincii Baglán, kde si záplavy vyžiadali už najmenej 311 životov a zničili 2011 domov, priblížila hovorkyňa WFP v Afganistane.

Afganské úrady uvádzajú nižšie počty obetí. Tamojšie ministerstvo vnútra informuje v prípade provincie Baglán o 131 mŕtvych, zároveň však priznáva, že tam eviduje aj mnoho nezvestných osôb. Počet obetí, ktoré uvádza vláda, tak pravdepodobne porastie. Ďalších 20 obetí hlási rezort vnútra v severnej provincii Tachár a dvoch mŕtvych aj v susednom Badachšáne.

"Záplavy spôsobili rozsiahle škody na obytných domoch, čo viedlo k značným finančným stratám," uviedol na sociálnej sieti X Zabiulláh Mudžáhid, hovorca vládnuceho Talibanu. Podľa úradov spôsobili piatkové lejaky škody v provinciách Baglán, Tachár a Badachšán na severe krajiny, ako aj v provinciách Ghór a Herát na západe.