Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Zásoby potravín v Jemene sa minú do šiestich týždňov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V spoločnom vyhlásení pred týmto scenárom varovali OSN a 22 humanitárnych skupín.

Ženeva 9. novembra (TASR) - Jemenské obyvateľstvo, ktoré je vystavené hladu, má pred sebou iba šesť týždňov, kým sa mu minú zásoby potravín, ak vojenská koalícia pod vedením Saudskej Arábie nezruší blokádu krajiny. V spoločnom vyhlásení pred týmto scenárom varovali OSN a 22 humanitárnych skupín.

"Humanitárna situácia v Jemene je extrémne krehká a akékoľvek narušenie dodávok kľúčových potrieb ako potraviny, palivo alebo lieky môže dostať milióny ľudí na pokraj vyhladovania a smrti," uvádza sa vo vyhlásení OSN a ľudskoprávnych skupín zverejnenom v Ženeve, z ktorého vo štvrtok citovala agentúra DPA.

Vojenská koalícia pristúpila k blokáde krajiny v reakcii na vypálenie raketovej strely na Rijád. Strelu vypálili v sobotu jemenské húsijské protivládne sily.

Nedostatkom potravín trpí v Jemene približne 17 miliónov ľudí. Medzi nimi je sedem miliónov obyvateľov čeliacich podmienkam blízkym hladomoru, ktorí sú odkázaní výlučne na humanitárnu pomoc. V krajine je 2,2 milióna podvyživených detí.

"Humanitárne spoločenstvo v Jemene vyzýva na bezodkladné otvorenie všetkých vzdušných aj námorných trás, ktorými sa zabezpečí prísun potravín, paliva a liekov do krajiny," uvádza sa vo vyhlásení humanitárnych organizácií, medzi ktorými sú Oxfam, Save the Children či Nórska rada pre utečencov (NRC).

Tieto inštitúcie zároveň tvrdia, že v Jemene sa minú zásoby vakcín do jedného mesiaca.

Jemen sužujú mocenské boje medzi vládou podporovanou Saudskou Arábiou a húsíjmi podporovanými Iránom. Konflikt sa začal koncom roka 2014, keď sa povstalci zmocnili hlavného mesta Saná.