Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Zahraničie

OSN zaznamenala na Ukrajine už vyše 1900 zabitých civilistov

Nina Ševčenková plače nad telom svojho 15-ročnéhpo syna Artema Ševčenka, ktorý prišiel o život pri ruskom ostreľovaní v Charkove počas 51. dňa ruskej invázie na Ukrajinu v piatok 15. apríla 2021. Foto: TASR/AP

Úrad vysokej komisárky OSN pre ľudské práva (OHCHR) zaznamenal medzi 24. februárom a 14. aprílom 1982 zabitých civilistov vrátane 162 detí.

Kyjev 16. apríla (TASR) - Organizácia Spojených národov (OSN) zaevidovala na Ukrajine od začiatku ruskej invázie už viac ako 1900 prípadov zabitia civilistov. Zároveň však upozornila, že "skutočný" počet obetí je zrejme oveľa vyšší, informovala v sobotu stanica BBC.

Úrad vysokej komisárky OSN pre ľudské práva (OHCHR) zaznamenal medzi 24. februárom a 14. aprílom 1982 zabitých civilistov vrátane 162 detí. Zranených bolo v tomto období podľa jeho údajov najmenej ďalších 2651 civilistov vrátane 256 detí. Väčšinu z týchto úmrtí a zranení zapríčinilo ostreľovanie či nálety, spresňuje OHCHR.

BBC pripomína, že Vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová vyjadrila už skôr zdesenie v súvislosti so správami a fotografiami zachytávajúcimi zabíjanie civilistov v ukrajinskom meste Buča ležiacom neďaleko metropoly Kyjev.

Komisárka uviedla, že tieto informácie "vyvolávajú závažné a znepokojujúce otázky o možných vojnových zločinoch" a vyzvala príslušné úrady na zabezpečenie dôkazov.