Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

OSN žiada od Bieloruska milosť pre vážne chorého opozičného politika

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Podľa ľudskoprávnej organizácie Viasna je v Bielorusku aktuálne za mrežami 1421 politických väzňov vrátane laureáta Nobelovej ceny za mier za rok 2022 Alesa Biaľackého.

Tallinn 27. februára (TASR) - Odborníci z Komisie OSN pre ľudské práva vyzvali bieloruské orgány, aby omilostili väzneného opozičného politika Ryhora Kastusiova, ktorému diagnostikovali ťažkú formu rakoviny. Informuje o tom v utorok agentúra AFP.

Kastusiov, vodca zakázanej opozičnej strany Bieloruský ľudový front (BNF), si odpykáva desaťročný trest za "sprisahanie s cieľom uchopiť moc". Jeho BNF patrila v Bielorusku medzi najstaršie politické strany, v roku 2023 ju však tamojší najvyšší súd zakázal.

Experti z OSN bieloruské orgány vyzvali, aby "zvážili udelenie milosti alebo odpustenie trestu" 66-ročnému Kastusiovovi vzhľadom na jeho "vážny zdravotný stav".

Tento politik bol zadržaný v apríli 2021. Počas následnej už takmer trojročnej väzby bol mnohokrát umiestnený do tzv. trestných ciel, ktoré sú neslávne známe pre údajne neľudské podmienky, píše AFP. Rakovinu mu údajne diagnostikovali už krátko po zadržaní. Lekárske výsledky však nedostal včas a preto prišiel o možnosť účinne žiadať o prepustenie zo zdravotných dôvodov.

Experti z OSN sa domnievajú, že zlé podmienky, v ktorých žil, spolu s neposkytnutím včasného lekárskeho ošetrenia a starostlivosti zo strany väzenských úradov sa môžu rovnať týraniu. Zároveň informovali, že v tejto záležitosti komunikujú s bieloruskými orgánmi. Prepustenie Kastusiova žiadala aj opozičná líderka Sviatlana Cichanovská, ktorá žije v exile v Litve.

"Koľko politických väzňov musí zomrieť v bieloruských väzniciach? Napriek tomu, že Ryhor Kastusiov trpí rakovinou, opakovane ho posielajú do trestnej cely a odopierajú mu náležitú lekársku starostlivosť... Musí byť prepustený," uviedla Cichanovská.

Bieloruské úrady začali prenasledovať oponentov autoritárskeho prezidenta Alexandra Lukašenko po rozsiahlych protestoch vyvolaných spornými prezidentskými voľbami z augusta 2020. Lukašenko v nich získal už šieste funkčné obdobie; opozícia a Západ však voľby označili za podvodné. Cichanovská, ktorá kandidovala proti Lukašenkovi, po voľbách utiekla z krajiny.

Podľa ľudskoprávnej organizácie Viasna je v Bielorusku aktuálne za mrežami 1421 politických väzňov vrátane laureáta Nobelovej ceny za mier za rok 2022 Alesa Biaľackého. Najmenej päť takýchto väzňov tam v poslednom období aj zomrelo.