Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

OSN žiada skončenie obliehania Aleppa a prímerie v Sýrii

Na archívnej snímke kurdskí bojovníci sledujú ľudí, ktorí utekajú zo štvrtí na východe sýrskeho mesta Aleppo ovládaných rebelmi do malej enklávy Šajch Maksúd, ktorá je pod kontolou kurdských bojovníkov, 27. novembra 2016. Sýrska armáda a jej spojenci dobyli kľúčovú štvrť Sáchúr a niekoľko menších štvrtí na severovýchode mesta Aleppo, ktoré boli pod kontrolou povstalcov. Foto: TASR AP

Za uznesenie, ktoré vypracovala, Kanada hlasovalo 122 krajín, proti sa ich vyslovilo 13, ďalších 36 sa hlasovania zdržalo.

New York 9. decembra (TASR) - Valné zhromaždenie OSN prijalo dnes rezolúciu, ktorá vyzýva na okamžité zastavenie nepriateľských akcií v Sýrii, prístup humanitárnej pomoci do celej tejto blízkovýchodnej krajiny a tiež skončenie akéhokoľvek obliehania vrátane toho, ktoré prebieha v severosýrskom meste Aleppo.

Za uznesenie, ktoré vypracovala, Kanada hlasovalo 122 krajín, proti sa ich vyslovilo 13, ďalších 36 sa hlasovania zdržalo. Dokument síce nie je právne záväzný, môže však mať ako morálnu, tak aj politickú váhu.

Sýrske vládne jednotky a ich spojenci pokračovali dnes v intenzívnej pozemnej aj vzdušnej ofenzíve zameranej na získanie všetkých oblastí, ktoré na východe Aleppa ovládajú povstalci, približuje agentúra Reuters.

"V tomto hlasovaní ide o to, vstať a povedať Rusku a Asadovi, nech zastavia krviprelievanie," povedala ešte pred hlasovaním o rezolúcii americká veľvyslankyňa pri OSN Samantha Powerová.

"Očakávať, že hlasovanie spôsobí nejaký dramatický obrat ohľadne situácie v Sýrii, nie je realistické," uviedol zase ruský veľvyslanec pri OSN Vitalij Čurkin. Kanadský veľvyslanec pri OSN Marc-André Blanchard uznal, že dokument nie je síce riešením konfliktu, je však podľa neho dôležitým oznámením toho, že životy Sýrčanov sú pre OSN prioritou.

O realizácii prijatej rezolúcie by mal OSN v priebehu 45 dní informovať jej generálny tajomník Pan Ki-mun.

Sýrsky veľvyslanec pri OSN Bašár Džaafarí však vyjadril presvedčenie, že Sýria bojuje vo vojne proti terorizmu, a to v mene celého sveta. Medzinárodné sankcie voči sýrskej vláde podľa jeho slov "poškodzujú najmä sýrskych občanov a bránia sýrskej vláde, aby reagovala na každodenné potreby", predovšetkým tých, ktorí sú v dôsledku vojny znevýhodnení.

Proti sankciám voči sýrskej vláde sa rázne vyjadril aj Čurkin. "Pozvoľna dusíte obyvateľov, o ktorých tvrdíte, že sa tak horlivo zaujímate," dodal.