Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

OSN žiada Južný Sudán o urýchlené kroky s cieľom uskutočniť voľby

Generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) António Guterres počas mimoriadneho zasadnutia Bezpečnostnej rady OSN v New Yorku v nedeľu 14. apríla 2024. Foto: TASR/AP

Generálny tajomník OSN António Guterres uviedol, že zúčastnené strany potrebujú odborné znalosti a pomoc, aby sa voľby mohli uskutočniť v decembri tohto roka alebo neskôr.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Džuba 18. apríla (TASR) - Všetky politické strany v Južnom Sudáne musia uskutočniť bezodkladné kroky, aby sa dlhodobo odkladané parlamentné voľby mohli uskutočniť tento rok, uviedol v stredu generálny tajomník OSN António Guterres. TASR informuje podľa agentúry AFP.

Južný Sudán získal nezávislosť od Sudánu v roku 2011 a odvtedy sa tam ešte voľby nekonali. Krajinu sužujú prejavy násilia, chudoba a prírodné katastrofy.

Guterres na základe zhodnotenia situácie misiou OSN v Južnom Sudáne (UNMISS) uviedol, že zúčastnené strany potrebujú odborné znalosti a pomoc, aby sa voľby mohli uskutočniť v decembri tohto roka alebo neskôr. "Základné úlohy spojené s voľbami a podmienky stále zaostávajú za časovým rozvrhom," povedal. Tiež uviedol, že uskutočniť celoštátne a aj regionálne voľby v ten istý deň bude náročné.

Voľby podľa jeho slov musia byť slobodné, spravodlivé a dôveryhodné. To však narúša spor medzi prezidentom Salva Kiirom a viceprezidentom Riekom Macharom. Ozbrojené sily oboch rivalov v rokoch 2013 až 2018 viedli proti sebe občiansku vojnu, v ktorej prišlo o život približne 400.000 ľudí a milióny boli vysídlené.

Medzinárodní pozorovatelia sú v spojitosti s dodržaním decembrového termínu volieb skeptickí, pretože Kiir a Machar ešte nedosiahli v tejto záležitosti dohodu.

Juhosudánska ústredná volebná komisia minulý týždeň oznámila, že registrácia voličov sa začne v júni. Guterres však pripomenul zdržania v registrácii, sčítaní ľudu či spôsoboch na repatriáciu vysídlených osôb. Takisto upozornil, že uskutočnenie volieb je ohrozené aj prejavmi násilia.