Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

OSN znepokojuje rešpektovanie ľudských práv a demokracie v Macedónsku

Námestník generálneho tajomníka OSN pre ľudské práva Ivan Šimonovič vyjadril znepokojenie nad rešpektovaním ľudských práv a demokracie v Macedónsku 22. mája 2015. Foto: TASR/AP Photo

Macedónsko zažilo cez víkend masové protesty proti vláde konzervatívneho premiéra Nikolu Gruevského v dôsledku škandálu okolo odpočúvania, ktorý Macedónsko uvrhol do najhoršej politickej krízy.

Skopje 22. mája (TASR) - Námestník generálneho tajomníka OSN pre ľudské práva Ivan Šimonovič vyjadril dnes znepokojenie nad rešpektovaním ľudských práv a demokracie v Macedónsku v období, keď sa táto balkánska krajina vyrovnáva s hlbokou politickou krízou vyvolávajúcou masové protivládne protesty.

Ivan Šimonovič na záver dvojdňovej návštevy v Macedónsku povedal, že je "hlboko znepokojený vážnym popieraním právneho štátu a zmenšovaním sa demokratického priestoru" v Macedónsku, informovala tlačová agentúra AP.

Pri prestrelke polície s ozbrojenou skupinou etnických Albáncov zomrelo v Kumanove začiatkom mesiaca 18 ľudí.

Macedónsko zažilo cez víkend masové protesty proti vláde konzervatívneho premiéra Nikolu Gruevského v dôsledku škandálu okolo odpočúvania, ktorý Macedónsko uvrhol do najhoršej politickej krízy, odkedy bolo v roku 2001 na pokraji občianskeho konfliktu.

Škandál okolo odpočúvania vypukol vo februári, keď opozičný sociálnodemokratický líder Zoran Zaev začal zverejňovať nahrávky z nelegálneho odpočúvania občanov štátnymi orgánmi. Záznamy podľa médií naznačujú, že vláda pevne kontroluje novinárov a sudcov i proces volieb.