Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

OSN znepokojuje rozdávanie ruských pasov na okupovanej Ukrajine

Na archívnej snímke z 19. augusta 2023 ukrajinský vojak sa naťahuje za dronom v Luhanskej oblasti. Foto: TASR/AP

Miestni obyvatelia, ktorí ruské občianstvo odmietnu, čelia podľa zistení OSN represiám, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Ženeva 9. októbra (TASR) - Organizácia Spojených národov vyjadrila v pondelok hlboké znepokojenie nad hromadným udeľovaním ruských pasov na územiach Ukrajiny, ktoré ovláda ruská armáda. Miestni obyvatelia, ktorí ruské občianstvo odmietnu, čelia podľa zistení OSN represiám, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) upozornil, že obyvateľom spomínaných území, ktorí neprijmú ruské občianstvo, je odopieraný prístup k základným verejným službám vrátane zdravotníctva a sociálneho zabezpečenia a hrozí im tiež väčšie riziko svojvoľného zadržania.

"Rok a pol po invázii Ruskej federácie na Ukrajinu sme stále svedkami otvoreného a neslabnúceho porušovania ľudských práv," uviedla námestníčka vysokého komisára OSN pre ľudské práva Nadá Nášifová.

Dodala, že jej úrad s hlbokým znepokojením pozoruje hromadné udeľovanie ruského občianstva obyvateľov ukrajinských území okupovaných Ruskom. Rusko už roky vydáva pasy Ukrajincom žijúcim vo východoukrajinskom regióne Donbas a na anektovanom polostrove Krym. Avšak od začiatku invázie je rozdávanie ruského občianstva Ukrajincom ešte agresívnejšie, píše AFP.

Ruský prezident Vladimir Putin pritom v apríli podpísal aj dekrét, ktorý umožňuje deportáciu Ukrajincov z okupovaných území, ak do 1. júla 2024 neprijmú ruské občianstvo.

Námestníčka vysokého komisára OSN upozornila, že konflikt na Ukrajine aj naďalej "narúša základy dôstojnosti a ľudskosti". "Zdokumentované prípady porušovania siahajú od svojvoľného zadržiavania až po sexuálne násilie... a odopieranie práva na adekvátny životný štandard," uviedla námestníčka.