Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

OSN: Zničenie Kachovskej priehrady ovplyvní potravinovú bezpečnosť

Na snímke zaplavené domy po zničení Kachovskej priehrady v ukrajinskej obci Korsunka 7. júna 2023. Kachovskú priehradu na Ruskom okupovanej časti Chersonskej oblasti v noci na utorok 6. júna 2023 zasiahol výbuch, ktorý ju takmer úplne zničil. Ukrajina a Kremeľ sa vzájomne obviňujú zo zodpovednosti. Foto: FOTO TASR/AP

Z odpálenia priehrady sa navzájom obviňujú Rusko a Ukrajina.

Kyjev 13. júna (TASR) — Zničenie Kachovskej priehrady na rieke Dneper v juhoukrajinskej Chersonskej oblasti bude mať veľký dosah na globálnu potravinovú bezpečnosť. Povedie k rastu cien potravín a môže spôsobiť problémy s dodávkami pitnej vody pre státisíce ľudí, upozornil v utorok námestník generálneho tajomníka OSN pre humanitárne záležitosti Martin Griffiths. TASR o tom, informuje na základe správy agentúry Reuters.

"Toto je obilnica - celá oblasť smerom k Čiernemu moru a Krymu je obilnicou nielen pre Ukrajinu, ale aj pre svet," uviedol Griffiths pre BBC. "Už teraz máme problémy s potravinovou bezpečnosťou a som si istý, že ceny potravín ďalej porastú," dodal.

Griffiths pripomenul, že od vody v nádrži bolo závislých okolo 700.000 ľudí. Bez čistej vody budú ľudia vystavení rôznym chorobám a najzraniteľnejšie sú v takýchto situáciách deti.

Griffiths tiež povedal, že škody takéhoto rozsahu na civilnej infraštruktúre sú v úplnom rozpore s medzinárodným humanitárnym právom vrátane ženevských konvencií.

Kachovská priehrada bola zničená v skorých ranných hodinách 6. júna, v dôsledku čoho zhruba 18 kubických kilometrov vody uniklo po prúde Dnepra a zaplavilo pobrežné oblasti.

Z odpálenia priehrady sa navzájom obviňujú Rusko a Ukrajina. Reuters konštatuje, že nie je jasné, čo jej zničenie spôsobilo; nórski seizmológovia a americké družice však zaznamenali jav podobný explózii.