Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Povstalci bránia civilistom opustiť východné Aleppo, tvrdí OSN

dia utekajú zo štvrtí na východe sýrskeho mesta Aleppo ovládaných rebelmi do malej enklávy Šajch Maksúd, ktorá je pod kontolou kurdských bojovníkov, 27. novembra 2016. Foto: TASR/AP

Sýrske vládne sily kontrolujú už 12 štvrtí, čiže približne 40 percent východného Aleppa. Podľa OSN z mesta ušlo už vyše 16.000 civilistov.

Ženeva 29. novembra (TASR) - Sýrski povstalci bránia civilistom opustiť východnú časť mesta Aleppo, informovala dnes hovorkyňa Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) Ravina Šamdasáníová.

Podľa agentúry DPA taktiež uviedla, že ľudom, ktorým sa podarí utiecť z povstalcami kontrolovaných štvrtí, následne zadržia vládne sily alebo kurdské jednotky.

Sýrska vládna armáda v uplynulých dňoch rýchlym výpadom vtrhla do severných oblastí vo východnom Aleppe a ovládla ich. Intenzívne boje však vyvolali paniku: mnohí civilisti odtiaľ ušli do iných sektorov mesta - ovládaných buď sýrskymi vládnymi vojakmi, alebo kurdskými ozbrojencami.

Časť civilistov však boje zatlačili hlbšie do územia, ktoré ešte stále ovládajú protivládni povstalci.

Sýrske vládne sily kontrolujú už 12 štvrtí, čiže približne 40 percent východného Aleppa.

Sýrsky vládnuci režim mal pred ofenzívou pod kontrolou západnú časť Aleppa.

OSN: Zo severosýrskeho Aleppa ušlo vyše 16.000 civilistov



Organizácia Spojených národov registruje viac ako 16.000 presídlencov, ktorí v posledných dňoch ušli zo severosýrskeho Aleppa, kde sa sýrske vládne sily snažia ovládnuť protivládnymi povstalcami dobyté štvrte vo východnej časti tohto mesta.

Podľa agentúry Reuters o tom dnes na základe prvých predbežných odhadov informoval koordinátor OSN pre humanitárnu pomoc Stephen O'Brien.

O'Brien pripustil, že ak budú intenzívne boje v najbližších dňoch pokračovať, z mesta zrejme budú chcieť ujsť ďalšie tisíce ľudí.

Poznamenal, že situácia vo východnej časti Aleppa je veľmi zlá: nefunguje tam žiadna nemocnica a míňajú sa zásoby potravín. O'Brien v tejto súvislosti vyjadril veľké obavy o osud civilistov a situáciu v Aleppo označil za "hlboko znepokojujúcu".

Sýrska vládna armáda v uplynulých dňoch rýchlym výpadom vtrhla do severných oblastí vo východnom Aleppe a ovládla ich. Intenzívne boje však vyvolali paniku: mnohí civilisti odtiaľ ušli do iných sektorov mesta - ovládaných buď sýrskymi vládnymi vojakmi, alebo kurdskými ozbrojencami. Časť civilistov však boje zatlačili hlbšie do územia, ktoré ešte stále ovládajú protivládni povstalci.

Kurdskí bojovníci sledujú ľudí, ktorí utekajú zo štvrtí na východe sýrskeho mesta Aleppo ovládaných rebelmi do malej enklávy Šajch Maksúd, ktorá je pod kontolou kurdských bojovníkov, 27. novembra 2016.
Foto: TASR/AP


Sýrske vládne sily kontrolujú už 12 štvrtí, čiže približne 40 percent východného Aleppa.

O Aleppo, najväčšie mesto a bývalú obchodnú metropolu Sýrie, bojujú vládne sily s povstalcami už od leta 2012. Porážka povstalcov v meste by predstavovala zvrat v päťročnom vojnovom konflikte.

Sýrska armáda spustila spomínanú novú ofenzívu na Aleppo koncom minulého týždňa s cieľom úplne ho dobyť, pričom mu náletmi pomáha aj Rusko.

Sýrsky vládnuci režim mal pred ofenzívou pod kontrolou západnú časť Aleppa.

Francúzsko žiada kvôli sýrskemu Aleppu okamžitú schôdzku Bezpečnostnej rady OSN



Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Marc Ayrault žiada okamžité zvolanie zasadnutia Bezpečnostnej rady OSN, aby posúdila situáciu v severosýrskom Aleppe a možnosti, ako pomôcť tamojšiemu obyvateľstvu.

Ayrault dnes v súvislosti s obavami o osud civilistov prostredníctvom svojho komuniké upozornil, že "viac ako kedykoľvek doteraz je nutné zastaviť boje a bezodkladne a bez prekážok umožniť dodávky humanitárnej pomoci".

Posledné zásoby potravín do mesta dopravili v júli, ešte predtým, ako bolo Aleppo zovreté do úplnej blokády. Do polovice novembra sa však zásoby potravín v meste takmer úplne minuli. Dodávky vody a elektriny sú nepravidelné už dávno.