Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

OSN: Zrejme sa potvrdí 69 prípadov zneužívania mierovými silami

Šéf OSN Pan Ki-mun Foto: TASR/AP

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun má vo februári zverejniť podrobnú správu o pohlavnom zneužívaní zo strany mierových síl v roku 2015.

New York 30. januára (TASR) - Organizácia Spojených národov v piatok potvrdila, že obvinenia z pohlavného zneužívania vznesené voči príslušníkom mierových misií vo svete za rok 2015 sa pravdepodobne ukážu ako pravdivé v 69 prípadoch. Z toho 22 sa ich udialo v Stredoafrickej republike, kde sa sedem prípadov týkalo detí, informovala agentúra AP.

Námestník generálneho tajomníka OSN Anthony Banbury sa podľa AP takmer rozplakal, keď informoval médiá o štyroch novoobjavených prípadoch sexuálneho zneužívania detí mierovými jednotkami z Bangladéša, Konga, Nigeru a Senegalu v násilím zmietanej Stredoafrickej republike. Sexuálneho násilia na maloletej osobe sa dopustil aj člen marockého vojenského kontingentu, ktorý v krajine pôsobil pred príchodom jednotiek OSN.

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun má vo februári zverejniť podrobnú správu o pohlavnom zneužívaní zo strany mierových síl v roku 2015. Správa má okrem iného menovať krajiny, z ktorých sexuálni násilníci v radoch jednotiek OSN pochádzali. Tieto informácie bude OSN pravidelne dopĺňať aj na internete.

OSN síce môže o takýchto prípadoch informovať, no za stíhanie príslušníkov mierových síl sú zodpovedné ich materské štáty. Mnohé z nich sú však nečinné, píše AP.

Za rok 2014 sa potvrdilo 51 prípadov pohlavného zneužívania jednotkami OSN, pričom v Stredoafrickej republike sa neudial ani jeden z nich.