Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Osobitný vyslanec OSN pre Sýriu navštívi vo štvrtok Moskvu

Osobitný vyslanec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura. Foto: TASR/AP

Návšteva sa uskutoční pred blížiacimi sa sýrskymi mierovými rokovaniami v Ženeve.

Moskva 14. februára (TASR) - Osobitný vyslanec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura navštívi vo štvrtok Moskvu. Mistura to potvrdil dnes pre agentúru RIA Novosti. Návšteva sa uskutoční pred blížiacimi sa sýrskymi mierovými rokovaniami v Ženeve.

Vyslanec OSN spresnil, že v Moskve sa stretne s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom a šéfom rezortu obrany Sergejom Šojgu.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov oznámil, že prezident Vladimir Putin nemá v programe schôdzku s de Misturom.

Námestník ruského ministra zahraničných vecí Gennadij Gatilov uviedol, že Mistura musí vziať na sebe zodpovednosť a zabezpečiť, aby delegácia sýrskej opozície na rokovaniach v Ženeve bola široká a reprezentatívna.

"Neraz sme mu to hovorili, to isté mu budeme hovoriť, keď príde sem do Moskvy na ďalšie konzultácie," dodal Gatilov.

Staffan de Mistura začal v pondelok rozposielať oficiálne pozvánky účastníkom nadchádzajúcich mierových rozhovorov o Sýrii. Tie by sa mali oficiálne začať už na budúci týždeň 23. februára.

Posledné kolo rokovaní v Ženeve, sprostredkovaných OSN, sa konalo vlani v apríli. Mierové rozhovory sa následne prerušili pre nové boje, ktoré v Sýrii vypukli.

Z rokovaní, ako aj prípadných dohôd o prímerí, sú vylúčené militantné organizácie ako Islamský štát (IS) či Džabhat Fath aš-Šám, ktorá je napojená na teroristickú sieť al-Káida.

Na vlaňajších rozhovoroch v Ženeve sa zúčastnili predstavitelia mnohých sýrskych skupín. V tých nadchádzajúcich však budú zastúpené len dve oficiálne sýrske delegácie.