Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Osobitný vyslanec OSN: Rokovania o Cypre neprinesú konečnú dohodu

Špeciálny vyslanec OSN Espen Barth Eide počas tlačovej konferencie po rokovaniach o novom kole mierových rozhovorov o zjednotení Cypru v európskom sídle OSN v Ženeve 11. januára 2017. Eide uviedol, že na rokovaniach o zjednotení Cypru v Ženeve zatiaľ nenastal prelom. Foto: TASR/AP

Delegácie gréckej a tureckej časti Cypru sa dostanú k najnáročnejšej časti rozhovorov dnes, keď si vymenia mapy s vytýčeným územím, ktoré chcú mať v budúcom federálnom Cypre.


Ženeva 11. januára (TASR) - Aj keby vyjednávači na ženevských rokovaniach o zjednotení Cypru dosiahli tento týždeň prelom, nebudú schopní dopracovať všetky podrobnosti potrebné pre komplexnú konečnú dohodu. Povedal to dnes osobitný vyslanec OSN pre Cyprus Espen Barth Eide, ktorý pôsobí ako sprostredkovateľ.

Delegácie gréckej a tureckej časti Cypru sa dostanú k najnáročnejšej časti rozhovorov dnes, keď si vymenia mapy s vytýčeným územím, ktoré chcú mať v budúcom federálnom Cypre.

"Je to emotívna otázka," pretože mapy ukážu, ktoré územia by mali cyperskí Turci vrátiť majiteľom z radov cyperských Grékov 40 rokov po rozdelení ostrova, povedal dnes Eide na tlačovej konferencii.

Vo štvrtok sa k cyperskému prezidentovi Nikosovi Anastasiadisovi a jeho náprotivku zo strany cyperských Turkov Mustafovi Akincimu pridajú ministri zahraničných vecí Turecka, Grécka a Británie, aby rokovali o vonkajších bezpečnostných opatreniach budúceho zjednoteného Cypru.

Na otvorení týchto širších rozhovorov, ktoré môžu pokračovať niekoľko dní, bude v Ženeve prítomný aj generálny tajomník OSN António Guterres.

Eide vyjadril nádej, že obe strany Cypru dokážu prekonať nevyriešené problémy a dohodnúť sa s garantmi na bezpečnostnom rámci. "Nečakajte ale, že poletíme zo Ženevy s komplexnou dohodou v rukách," upozornil a dodal, že na vypracovanie všetkých podrobností je potrebný čas.