Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Pred 210 rokmi sa narodil Abraham Lincoln

Abraham Lincoln. Foto: TASR/AP

Zvolený bol za 16. prezidenta USA a zároveň prvého prezidenta USA Republikánskej strany. Jeho inaugurácia prebehla v roku 1861.

Hodgenville/Bratislava 12. februára (TASR) - Abraham Lincoln zvíťazil v roku 1860 v amerických prezidentských voľbách. Zvolený bol za 16. prezidenta USA a zároveň prvého prezidenta USA Republikánskej strany. Jeho inaugurácia prebehla v roku 1861. Od jeho narodenia uplynie v utorok 12. februára 210 rokov.

Lincoln vstúpil do funkcie hlavy štátu vo veľmi ťažkom období. Vtedajšia politická situácia medzi štátmi severu a juhu sa natoľko vyostrila až prepukla v občiansku vojnu. Ako prezident stál na čele USA v rokoch 1861 až 1865. Z jeho predvolebnej kampane pochádza pretrvávajúca tradícia prezidentských debát. Lincoln v roku 1858 absolvoval so svojím protikandidátom, demokratom Stephanom Douglasom až sedem trojhodinových debát. Témou debaty bolo otroctvo v Spojených štátoch amerických a perspektíva únie. V boji o úrad v Bielom dome zažil Abraham Lincoln aj osobné útoky. Oponenti o ňom tvrdili, že je klamár, hypochonder a zlodej.

Už v politických počiatkoch patrilo k častým Lincolnovým zvykom uťahovať si sám zo seba, pričom týmto spôsobom výborne zakrýval komplexnosť svojej brilantnej mysle.

Abraham Lincoln sa narodil 12. februára 1809 v americkom Hodgenville. Jeho činy boli vo veľkej miere ovplyvnené chudobnými a skromnými pomermi, z ktorých pochádzal. Kým ho však zvolili za prezidenta USA, bolo v jeho živote niekoľko zvláštnych epizód. V záchvate zlosti raz tak divoko triasol svojím politickým protivníkom, že mu takmer zlomil väzy. Vedci z univerzít v Bostone a Minnesote sa pozreli na tento problém podrobnejšie. Zistili, že Lincoln vtedy bral tabletky obsahujúce ortuť, ktorými chcel liečiť svoju melanchóliu. Tieto tabletky mali jeden vedľajší účinok - človek bol po nich agresívny, napísali vedci v časopise Perspectives in Biology and Medicine v roku 2001. Vedci použili na rekonštrukciu lieku recept z 19. storočia. Ortuťové výpary, ktoré by dve tabletky pripravené podľa neho uvoľnili v žalúdku, 40-násobne prekročili bezpečnostnú hranicu stanovenú americkým Inštitútom pre pracovnú medicínu.

Sám Lincoln si nebezpečnosť lieku uvedomil. Niekoľko mesiacov po uvedení do funkcie ho vysadil, pretože z neho robil, ako sám napísal, "zlého" človeka. V období občianskej vojny už bolo obdivované Lincolnovo sebaovládanie pri provokáciách. Keby si Lincoln neuvedomil škodlivosť tabletiek a neprestal ich používať, nebol by taký pokojný.

Aj prvý občan takej veľmoci akou sú USA bol len človek so svojimi silnými i slabými stránkami.

Pamiatku na prezidenta majú Američania dodnes. Možno tak označiť jednotné oslavy Dňa vďakyvzdania, významného sviatku od samých počiatkov osídľovania Ameriky. Práve prezident Lincoln ustanovil v roku 1864 jeho slávenie na štvrtý novembrový štvrtok.

Písal sa 14. apríl 1965, keď sa Abraham Lincoln spolu s manželkou zúčastnil na predstavení vo Fordovom divadle vo Washingtone. V lóži bol postrelený hercom Johnom Wilkesom Boothom. Na následky zranení zomrel 15. apríla 1865 vo veku 56 rokov.

Abraham Lincoln patril k štyrom americkým prezidentom (George Washington, Thomas Jefferson, Abraham Lincoln a Theodore Roosevelt), ktorých sochy sú vytesané do žulového masívu Mount Rushmore v Južnej Dakote a stali sa jedným z najznámejších symbolov Spojených štátov amerických (USA). Autorom osemnásť metrov vysokých kolosálnych sôch bol Američan John Gutzon de la Mothe Borglum.