Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Osoby rovnakého pohlavia sa v Rakúsku budú môcť od roku 2019 sobášiť

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Dvojice rovnakého pohlavia môžu v Rakúsku uzatvárať registrované partnerstvá od roku 2010.

Viedeň 5. decembra (TASR) - Rakúsky ústavný súd rozhodol o zrušení zákonnej úpravy, na základe ktorej môžu uzatvárať manželstvá len dvojice osôb rozdielneho pohlavia, zatiaľ čo pre osoby rovnakého pohlavia je určené tzv. registrované partnerstvo. Otvoril tak cestu k sobášeniu homosexuálnych párov, čo by malo byť umožnené od začiatku roka 2019, informovala v utorok agentúra APA.

Podľa nálezu súdu je súčasné rozlišovanie uvedených právnych inštitútov podľa toho, či ide o vzťahy medzi rôznymi alebo rovnakými pohlaviami, v rozpore s ústavným zákazom diskriminácie na základe osobnostných čŕt, medzi ktoré patrí aj sexuálna orientácia. Takáto úprava musí byť preto zrušená k 31. decembru 2018.

Sobášenie homosexuálnych párov, ako aj uzatváranie registrovaných partnerstiev heterosexuálmi by tak malo byť v Rakúsku možné od 1. januára 2019, ak dovtedy zákonodarcovia nerozhodnú inak.

Dvojice rovnakého pohlavia môžu v Rakúsku uzatvárať registrované partnerstvá od roku 2010. Ústavný súd konal na základe sťažnosti dvoch žien, ktoré požiadali vo Viedni o uzatvorenie manželstva, ich žiadosť však magistrát a následne aj príslušný súd zamietli.

Podľa vyjadrenia advokáta uvedených žien Helmuta Graupnera ide o vôbec prvý prípad v Európe, keď súd zrušil zákaz uzatvárať manželstvá osobami rovnakého pohlavia. "Rakúsko je prvou krajinou Európy, ktorá bude uznávať a uplatňovať rovnosť manželstva ako ľudské právo," uviedol Graupner podľa APA na sieti Facebook.